Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată, a anunțat Ministerul Sănătății. 

Decizia a fost luată în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Măsura vine după apariția unor noi date științifice și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Practic, s-a renunțat la această limitare, așa încât toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani, în momentul de față, pot să se programeze la centrele de vaccinare în care distribuim vaccinul de la compania AstraZeneca, respectându-se, evident, criteriile de eligibilitate, conform etapei de vaccinare, în care fiecare persoană se află”, a declarat președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

De la ridicarea restricților de vârstă pentru vaccinare cu AstraZeneca, în România s-au programat aproape 60.000 de persoane de peste 55 de ani, din care 33.797 sunt persoane de peste 65 de ani.

Pot să vă spun că, din cursul serii precedente, de când a fost operaționalizată această cerință în platforma de programare, deci, practic, de când s-a ridicat această limitare, s-au programat aproximativ 59.522 de persoane, până la ora 8.00 dimineața; mai mult de jumătate dintre aceste persoane aveau vârsta peste 65 de ani, deci, practic, a crescut gradul de ocupare a locurilor în centrele de vaccinare unde este distribuit vaccinul de la compania AstraZeneca”, a completat sursa citată.

Așadar, în prezent, pe platforma electronică se pot realiza programări pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminării restricției de vârstă. Vaccinul se adresează persoanelor cu vârste de peste 18 de ani care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice și persoanele cu dizabilități.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.