Restricții în mai multe comune în care rata de infectare a trecut de 1,5 la mia de locuitori


În contextul numărului mare de cazuri de COVID-19, pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud a decis luarea unor măsuri suplimentare și impunerea unor restricții în mai multe comune în care rata de infectare a depășit pragul de 1,5 la mia de locuitori.

Astfel, potrivit informații comunicate de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, restricții se impun în comuna Monor, unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori.

În această unitate administrativ-teritorială, se restricţionează activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc. Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise. Măsurile prevăd că, în Monor, activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitaţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în unităţile de cazare. De asemenea, în situaţia în care activitatea operatorilor economici este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective”, precizează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

De asemenea, măsuri suplimentare de limitare a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus au fost luate și în comunele Șintereag, Braniștea și Nimigea, comune în care incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 la mia de locuitori și mai mică de 3 la mia de locuitori.

În aceste comune, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfășura fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00. Aceleași restricții se aplică și activității operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc”, mai arată sursa citată.

Aceste restricţiile adoptate printr-o hotărâre a CJSU Bistrița-Năsăud intră în vigoare începând cu data de 21 octombrie și ele se vor ridica în momentul în care va scădea numărul cazurilor de COVID-19.

În ceea ce privește unitățile administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 din ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfășura fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00. Aceleași restricții se aplică și activității operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

ACTUALIZARE

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud anunță măsuri restrictive și în comuna Feldru.

”În acest UAT, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se va desfășura fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00. Aceleași restricții se aplică și în cazul activității operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc. În situaţia în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective”, a transmis Instituția Prefectului.

Aceste măsuri intră în vigoare începând cu data de 22 octombrie 2020.

Restricţiile se vor ridica în funcție de incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile.