VIDEO: Revoltă mare în Piața de la Ruși după ce primarul a zis că piața trebuie să dispară! 100 de comercianți sunt în conflict-deschis cu Ovidiu Crețu : “Primarul vrea să ne scoată pe noi ca să favorizeze niște firme străine! Consilieri, fiți în GARDĂ!”

 -  -  246


Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a declarat în urmă cu câteva zile, în timp ce susținea un discurs la inaugurarea magazinului Selgros, că ”ASIA” (n.r. – așa cum a numit edilul piața de pe Calea Moldovei) trebuie să dispară cât mai curând din zona de nord a orașului, pentru că zona este într-o continuă dezvoltare. ”Este adevărat că în apropiere este și ASIA, piața din Calea Moldovei, care va trebui să dispară din zona asta, pentru că începând din anul 2017, zona Calea Moldovei, care se transformă într-un city comercial center, va asigura pentru cetățenii municipiului și nu numai, ci și pentru cei ai județului, o gamă impresionantă de mărfuri pe care mulți dintre noi le aduceam de la Cluj sau de la Mureș” au fost cuvintele primarului.

Declarația edilului a stârnit nemulțumiri!

De la această declarație au pornit și revoltele comercianților care își vând marfa în Piața de la Ruși, așa cum este cunoscută aceasta de către bistrițeni.

_DSC7678Oamenii sunt extrem de supărați pe afirmațiile primarului și spun că nu sunt primele pe care le face la adresa lor. În plus, dacă se va ajunge cumva ca Primăria Bistrița să îi mute, aceștia vor face tot ceea ce le ve sta în putință pentru a împiedica procesul. La ora actuală există înființată Asociația Micilor Întreprinzători din Piața Calea Moldovei din Bistrița din care fac parte toți cei aproximativ 100 de comercianți, care spun că vor face demersuri pentru ca situația să nu se schimbe. Comercianții afirmă că plătesc lunar chirie municipalității, însă investiții nu s-au făcut în piață.

Plătim lunar chirie, anual plătim impozit pentru terenul de sub chioșcurile sau mesele pe care le avem amenajate, deși nu este terenul nostru. Plătim facturi de utilități. În plus, tot ce se vede în piață a fost făcut de noi, toate construcțiile … Nu ni le-a făcut nimeni. În peste 20 de ani de când funcționează piața, Primăria ne-a pus pavaj și a realizat o toaletă pentru care plătim la fiecare utilizare o taxă de un leu” a declarat o femeie care deține o mică afacere în piață.

Un alt comerciant, Ioan Toma Zegrean, afirmă că municipalitatea încasează bani frumoși din taxele plătite de cei care au închiriate spații în această zonă și că, practic, ei ar susține cu o sumă importantă bugetul local.

Contracte de închiriere valabile doar până la finele anului

Cei din Piața de la Ruși spun că mai au semnate contracte cu municipalitatea până la finele anului, iar de anul viitor acestea ar trebui prelungite.

16.Dată fiind declarația edilului Ovidiu Crețu oamenii nu știu dacă acestea vor mai fi sau nu prelungite. Există la ora actuală un Planul Urbanistic Zonal intitulat „Amenajare şi modernizare Piaţa agroalimentară Decebal”, care prevede construcția a două clădiri pe mai multe nivele pentru a putea adăposti ambele pieţe. Doar că deocamdată nu există fonduri destinate spre o astfel de investiție majoră și nici axe de finanțare pentru fonduri europene.

Existau voci care susțineau că după ce va fi modernizat Complexul Cibela din municipiu, acesta ar putea prelua comercianții din piață, lucru cu care aceștia nu sunt deloc de acord. Ziar de Bistrița a dezbătut și acest subiect cu cei din piață. ”Noi nu vrem să ne mutăm de aici, vom face tot ce se poate pentru a împiedica acest lucru” spun în cor toți cei afectați în cazul în care, în final, va fi luată o astfel de decizie. Nici la nivelul Primăriei Bistrița nu au existat astfel de discuții.

Câți comercianți vând în Piața de pe Calea Moldovei?

Conform datelor furnizate de Primăria Bistrița, în piață există la ora actuală 100 de comercianți. Chiria pentru un singur metru pătrat închiriat variază între 21 de lei și 45 de lei. Șeful Direcţiei de Administrare a Piețelor din cadrul Primăriei Bistriţa, Luca Răzoare, a declarat pentru Ziar de Bistrița că ”în cazul celor care dețin chioșcuri prețul este de 21 de lei pentru un metru pătrat, pe când cei care dețin tarabe plătesc 45 de lei pe metru pătrat”. Suprafața totală închiriată este de 1.620 metri pătrați.

Ce soluție le oferă Primăria Bistrița?

Ziar de Bistrița a luat legătura și cu viceprimarul municipiului Bistrița, Adrian Gelu Muthi, cel care coordonează Direcția de Administrare a Piețelor. Acesta susține că la ora actuală există două variante în ceea ce privește acest subiect.

Muthi AdrianPrima variantă ar fi aceea de a achiziționa un teren într-o altă zonă a municipiului unde să fie amenajată piața en-gros, iar cea de-a doua variantă ar fi relocarea comercianților în Piața Independenței Nord” a declarat viceprimarul. Acesta nu a vrut să dea mai multe detalii cu privire la zona în care ar urma să fie achiziționat terenul pentru prima variantă, motivând că acest lucru ar putea influența prețul de vânzare-cumpărare.

Întrebat dacă anul viitor comercianților din Piața de pe Calea Moldovei li se vor mai prelungi contractele de închiriere, acesta a spus că se vor prelungi pentru încă un an, cel mult un an jumătate, timp în care să se pună la punct și relocarea comercianților.

Gelu Muthi a vorbit deschis și despre veniturile care le aduc comercianții de pe Calea Moldovei. ”Acolo există niște venituri, comparabile până în acest moment cu cele din Piața Decebal. Și pe mine mă interesează să nu scadă veniturile. Trebuie să găsim soluții întrucât piața de sus e undeva la 40 la sută din venituri” a mai adăugat Muthi.

Comercianții se declară nemulțumiți și de faptul că nimeni din cadrul Primăriei Bistrița nu ar fi discutat cu ei concret pe această temă. ”Noi tot vedem că apar în presă declarații, dar nimeni nu a venit să discute cu noi despre această posibilă mutare” a mai declarat un alt comerciant.

Rămâne de văzut în final care va fi soluția cea mai potrivită pe care administrația locală o va gasi în acest caz.

Citește și: 

21730973_1512227565497452_171689233325553993_n-840x400Crețu: ”ASIA – piața de pe Calea Moldovei va trebui să dispară din zonă!”

2 bookmark
4 notes
6 views
bookmark icon

4 thoughts on “VIDEO: Revoltă mare în Piața de la Ruși după ce primarul a zis că piața trebuie să dispară! 100 de comercianți sunt în conflict-deschis cu Ovidiu Crețu : “Primarul vrea să ne scoată pe noi ca să favorizeze niște firme străine! Consilieri, fiți în GARDĂ!”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.