Risc ridicat de avalanșă în Munții Rodnei și în Munții Călimani. Ce recomandă salvamontiștii

Salvamontiștii din Bistrița-Năsăud avertizează amatorii de drumeții pe munte și pe cei care preferă să schieze în afara pârtiilor special amenajate că în zona montană a județului există risc foarte mare de producere a unor avalanșe.

În zona montană înaltă a județul există strat consistent de zăpadă. Din nefericire, la ora actuală există un risc major de avalanșă. Conform buletinelor emise de Administrația Națională de Meteorologie, există risc de grad 3 din 5 în Munții Rodnei și Călimani, ca urmare recomandăm celor pasionați de schi în afara pârtiilor special amenajate să își ia toate măsurile de siguranță în momentul în care aleg să schieze într-una dintre zonele montane ale județului”, a declarat Mircea Baciu, șeful Serviciului Public Salvamont Bistrița-Năsăud.

Sursa citată atrage atenția turiștilor că trebuie să se echipeze corespunzător dacă aleg totuși să se aventureze pe munte și trebuie să plece în grup, nu singuri. De asemenea, aceștia sunt sfătuiți să își achiziționeze și un kit de salvare din avalanșă, foarte util în cazul unei situații de acest fel.

Acest kit presupune un dispozitiv personal care se pornește în momentul în care se pornește pe zona predispusă spre avalanșă. Acesta emite un semnal care în caz de surprindere în avalanșă este detectat de celelalte dispozitive pe care se presupune că le au colegii din grup. Se trece din modul emisie în modul recepție și astfel este foarte ușor de localizat persoana respectivă. Pe lângă acest dispozitiv, cei care doresc să se aventureze pe munte trebuie să aibă la ei o lopată de avalanșă și o sondă de avalanșă. Kitul conține toate cele trei componente”, a mai explicat Mircea Baciu într-un interviu acordat postului de televiziune AS-TV.

Specialiștii spun că toate persoanele care nu respectă aceste indicații își asumă un risc foarte mare.

”În momentul în care nu sunt echipați corespunzător, cresc enorm de mult timpii de localizare și evacuare din avalanșă. Se știe deja că prima jumătate de oră este crucială în cazul unei persoane surprinse în avalanșă. După jumătate de oră scad dramatic șansele de supraviețuire”, a mai explicat Mircea Baciu.

FOTO: arhivă