Robert Sighiartău: ”Guvernele PSD nu au avut investiții în infrastructura mare, ci s-au axat pe investiții în comunitățile mici. Noul Guvern, pentru a dezvolta țara, trebuie să creeze mai întâi infrastructura”

 -  -  11177


Deputatul Robert Sighiartău, primul pe lista candidaților PNL Bistrița-Năsăud pentru un nou mandat în Parlamentul României, este de părere că țara are nevoie de o infrastructură bine pusă la punct pentru a putea face pași importanți spre dezvoltare. Potrivit acestuia, Guvernul este cel care trebuie să promoveze investiții în acest sens, mai ales în condițiile în care guvernele din ultimii 7 ani nu au făcut demersuri pentru a implementa investiții în infrastructura mare, ci s-au axat doar pe dezvoltarea micilor comunități.

Guvernele PSD nu au avut investiții în infrastructura mare. Pe vremea acestora s-a investit doar în comunitățile mici și atât. Din acest motiv, în cei 7 ani nu s-au văzut kilometri de autostradă sau drum expres foarte mulți. În schimb, noi venim și spunem că pentru a putea dezvolta toată țara și pentru a putea ajuta și celelalte județe mai puțin dezvoltate, atât din Ardeal, cât și din Moldova sau Oltenia, trebuie să legi această țară de autostrăzi, astfel încât mărfurile și oamenii să circule ușor”, a declarat deputatul Robert Sighiartău în emisiunea Info Politic de la Info Bistrița.

Potrivit acestuia, odată cu instalarea Guvernului PNL, noului ministru al Transporturilor, Lucian Bode, i s-a transmis clar că infrastructura rutieră reprezintă o prioritate a actualei guvernări.

De când a venit la Ministerul Transporturilor, Lucian Bode a avut temă, atât de la președintele Klaus Iohannis, cât și de la premierul Ludovic Orban. I s-a spus: ‘Domnule, astea sunt prioritățile!’”. Erau vreo trei tronsoane blocate pe Autostrada Transilvania. Acum pe toate se lucrează. Pe tronsonul Sibiu – Pitești am obținut finanțare din partea UE, banii au intrat în cont, iată că se lucrează în avans”, a adăugat Robert Sighiartău.

Deputatul liberal a completat că se lucrează inclusiv la Autostrada Nordului, doar că pe segmentul Satu Mare – Ungaria.

”În privința Autostrăzii Nordului, chiar am cerut ministrului Transporturilor să îmi spună care este stadiul acesteia și am primit informațiile. Astfel, avem așa: la studiul de fezabilitate pe sectorul de drum expres Satu Mare – Baia Mare, documentația de licitație pentru atribuirea unui contract este în curs de finalizare, deci acum trebuie să stăm de departament să dea drumul la licitație pentru acest tronson de la Satu Mare la Baia Mare. Pe sectorul de drum expres conexiune – Satu Mare – Oar se lucrează deja, deci e parte din Autostrada Nordului – 16,5 km. Sunt alocați bani – 884.000 de lei credite bugetare. Deci se lucrează deja la Autostrada Nordului, doar că se lucrează la segmentul Satu-Mare – Ungaria. Apoi, mai există drum de mare viteză Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava. Avem de elaborat studiul de fezabilitate pentru acest drum de mare viteză și aici au fost deja depuse ofertele și acum se stabilește câștigătorul. După ce avem studiul de fezabilitate întocmit urmează proiectul tehnic și apoi atribuirea contractului unui constructor”, a explicat Sighiartău.

De asemenea, deputatul a precizat că pentru această autostradă nu este nevoie de aprobarea unei legi, așa cum se tot vehiculează, însă a subliniat că preocuparea principală va fi ca toate procedurile să se deruleze mult mai repede decât în mod obișnuit.

”Eu, în calitate de deputat de Bistrița-Năsăud, am o temă – să stau de Lucian (n.r. – Lucian Bode, ministrul Transporturilor) și mai ales de ceilalți din eșalonul doi și să mă asigur că procedurile se derulează cu o viteză și mai mare, pentru că este interesul nostru să facem asta. Dar nu mai ai nevoie de nicio lege. Este pur și simplu un exercițiu de imagine. (…) Eu oricum votez legea, dar nu de lege trebuie să ne ocupăm noi, ci trebuie să ne preocupăm ca acest proiect să se deruleze într-o viteză mult mai mare decât în mod obișnuit, inclusiv procedural. Eu am discutat tema aceasta și cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Transporturilor. E un drum de interes pentru toate cele 4 județe și e un proiect pentru care ar trebui să ne luptăm să îl ducem la capăt”,a mai completat sursa citată.

Întrebat dacă ar putea oferi și un termen până la care ar putea fi demarate lucrările, deși a afirmat că nu îi place să ofere termene, Robert Sighiartău a spus că e important ca în următorii trei ani să fie finalizat proiectul tehnic și să fie atribuit contractul de execuție a lucrărilor unui constructor.

Eu zic că ar putea începe, pentru că de la maghiari la Satu Mare deja se lucrează. Acest proiect va începe pe loturi, important e ca noi, în 3 ani de zile, să avem proiectul tehnic și să avem atribuit constructorul , urmând ca în 8 ani să putem spune că e finalizat. Nu e frumos să dai termene, dar eu spun că ar fi frumos să îl terminăm în 5 ani, dar mie nu îmi place să dau termene, întrucât unele lucruri nu depind de tine și după aceea o să te acuze oamenii că ai promis și nu te-ai ținut de promisiune. E clar că este un obiectiv important pentru județul nostru și nu numai”, a încheiat deputatul bistrițean.

Robert Sighiartău candidează din partea PNL Bistrița-Năsăud la alegerile parlamentare din 6 decembrie, pentru un nou mandat de deputat. El este primul pe lista PNL Bistrița-Năsăud pentru Camera Deputaților, fiind urmat de Diana Morar și Florin Urîte.

Întreaba emisiune Info Politic de la Info Bistrița poate fi urmărită mai jos:

https://www.facebook.com/113341383419507/videos/3400506460045481
1 notes
302 views
bookmark icon

One thought on “Robert Sighiartău: ”Guvernele PSD nu au avut investiții în infrastructura mare, ci s-au axat pe investiții în comunitățile mici. Noul Guvern, pentru a dezvolta țara, trebuie să creeze mai întâi infrastructura”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *