Robert Sighiartău (PNL): ”PNRR – acest tip nou de finanțare – ne obligă să construim rapid. Are termene scurte de contractare și execuție a lucrărilor”

 -  -  1106


Centrul Europe Direct Bistrița a organizat conferința online “Împreună pentru viitor”, eveniment în cadrul căruia s-au purtat discuții cu privire la beneficiile pe care Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) le poate produce pentru comunitate și oameni, dar și despre Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și despre modul în care digitalizarea, educația și economia verde vor susține efortul de dezvoltare și un mediu mai curat.

Printre participanții la eveniment s-a numărat și deputatul Robert Sighiartău. Acesta a vorbit despre PNRR și despre mecanismul acestui plan, precum și despre două proiecte importante pentru județul Bistrița-Năsăud care au fost cuprinse în PNRR – drumul expres Bistrița – Cluj-Napoca și Pepiniera de la Sărata.

Deputatul a afirmat că, față de mecanismele anterioare de obținere a fondurilor europene, PNRR vine cu o noutate.

”Cred că se va putea să discutăm în România, în următorii 10 ani, despre oportunități foarte bune din punct de vedere economic. Asta pentru că, pe de o parte, avem bugetul multianual european 2021 – 2027, care a fost mărit semnificativ, și, mai mult decât atât, a fost adăugat acest mecanism financiar de care noi discutăm astăzi – de redresare economică și reziliență. Acest tip nou de finanțare – PNRR – care leagă investițiile de reformă, ne obligă să construim rapid. Are termene scurte de contractare a lucrărilor, 2022 – 2023, și de execuție până în 2026. Aceasta este noutatea PNRR – că noi trebuie să finalizăm toate proiectele până în 2026, iar Comisia Europeană nu acceptă derogări de la această condiție. Aici nu mai merge nici cu povești, nici cu propagandă. Până la urmă, asta va face diferența între administratorii gospodari și gargaragii. Avem șanse să atragem bani, avem șanse ca România să se schimbe, regiunea și zona noastră să se schimbe, dacă avem proiecte serioase fundamentate pentru care a început documentația tehnică și pentru care avem proiecte mature, iar noi avem oportunitatea să lucrăm la câteva proiecte extrem de importante pentru județul nostru”, a spus Sighiartău în timpul conferinței.

Deputatul PNL s-a referit la un proiect foarte important pentru regiunea Nord-Vest și pentru județul Bistrița-Năsăud, cel al drumului expres Bistrița – Cluj.

Este un drum la care eu țin foarte mult, pentru că ne leagă de Aeroportul Internațional Cluj-Napoca și de Autostrada A3 care merge spre Occident și, în același timp, spre sudul țării. În acest moment, noi avem introdus în PNRR acest segment de drum, însă bătălia este pe fiecare minut, pe fiecare secundă, ca documentația să se desfășoare rapid, studiu de fezabilitate, iar apoi proiect de execuție și apoi pe loturi astfel încât drumul să poată fi finalizat cât mai repede cu putință și aici va trebui să punem toți umerii și să facem ceea ce trebuie pentru județul nostru pentru că față de județul Cluj sau alte județe mult mai bine poziționate, care au deja acces la aeroport și la infrastructură mare, noi avem acest deficit, iar antreprenorii au nevoie de această infrastructură rutieră, feroviară pentru a-și duce mărfurile, pentru a circula, dar și de aeroport internațional pentru ca oamenii importanți să vină, să aterizeze și să ajungă cât mai repede în județul Bistrița-Năsăud atât pentru creșterea turismului, cât și pentru alte zone de interes”, a mai spus Robert Sighiartău.

Parlamentul a completat că în cadrul PNRR au fost introduse și alte investiții, făcând referire la proiectul privind Pepiniera de la Sărata.

”Faptul că noi am avut, din partea Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, un proiect destul de matur, cu un studiu de fezabilitate pentru realizarea celei mai mari pepiniere din România, și vreau să îi felicit pe cei de la Direcția Silvică, am reușit să introducem Pepiniera de la Sărata în PNRR și Guvernul României se va lăuda cu acest proiect. Până la urmă, acesta este cel mai modern și cel mai mare din România. Proiectul este realizabil, este în linie dreaptă și sperăm să îl finalizăm cât mai repede”, a mai spus Sighiartău.

Deputatul a vorbit și de situația în care se află România și nu numai din cauza pandemiei de coronavirus, subliniind că toate autoritățile fac eforturi și își doresc ca economia țării să repornească, dar pentru a reuși acest lucru este nevoie de un efort comun, atât din partea autorităților, cât și a cetățenilor.

Evenimentul în cadrul căruia deputatul Robert Sighiartău a făcut aceste declarații poate fi urmărit integral mai jos:

0 notes
231 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *