Politic

Robert Sighiartău (PNL): Situația demografică din România este dramatică. Trebuie să lucrăm pentru stimularea natalității

 -  - 


Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău consideră că situația demografică din România este una ”dramatică”, motiv pentru care stimularea natalității trebuie să devină o prioritate națională în perioada următoare.

Potrivit acestuia, pe lângă faptul că țara se confruntă cu un declin din punct de vedere demografic, mai există și problema privind migrația cetățenilor români spre alte state din Uniunea Europeană și nu numai.

Pe toți ne impactează acest declin demografic. De ce spun acest lucru? Pentru că este vorba despre existenţa naţiunii pe termen lung. În 2050, proiecțiile arată o Românie cu 15 milioane de locuitori, asta neluând în considerare migrația în alte țări. România nu are nici în ziua de astăzi date clare cu privire la numărul românilor care trăiesc în diaspora. Avem acum un recensământ în desfășurare și o să vedem cum arată cifrele. (…) Ceea ce este foarte clar este că situația în țara noastră este dramatică. (…) În fiecare an, circa 150.000 – 200.000 de români aleg să migreze în diaspora, ceea ce este o mare problemă pentru România”, a declarat Robert Sighiartău în cadrul dezbaterii ”15 milioane de români în 2050. Ce şanse mai are România să evite implozia demografică”, eveniment organizat de Sierra Quadrant.

În opinia deputatului liberal, această temă – creșterea demografică – trebuie să devină o prioritate națională.

”Așa cum am mai spus, ea ține de existența națiunii pe termen mediu și lung, iar politicienii sunt responsabili inclusiv pentru generațiile care urmează. În plus, va fi și o problemă economică, nu doar la nivelul țării noastre, dar și la nivelul Uniunii Europene”, a adăugat Robert Sighiartău, care completează că ”dacă vrem să avem creștere economică și prosperitate, atunci avem nevoie de densitate a populației, de creștere demografică”.

Deputatul de Bistrița-Năsăud consideră că autoritățile trebuie să demareze campanii pentru stimularea natalității.

”Până nu înţelege lumea că acest lucru este o mare problemă în România, lucrurile nu au cum să se schimbe. (…) Pe de o parte, trebuie să lucrăm pentru stimularea natalității, prin politici clare și măsuri asumate de către Guvern. Pe de altă parte, trebuie să vedem cum putem reuși să aducem o parte din cei care astăzi trăiesc în diaspora înapoi acasă”, a adăugat sursa citată.

95 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.