România RURALĂ: O clădire istorică din Lechința este DEMOLATĂ! Instituțiile de Stat DISTRUG patrimoniul istoric!

În loc să o restaureze, Primăria Lechința DEMOLEAZĂ o clădire istorică!

Singura clădire neogotică din zona de câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud este DEMOLATĂ! Instituțiile Statului au fost sesizate, dar au preferat să NU se implice în salvarea acestui imobil, deși clădirea putea fi introdusă în Lista Monumentelor Istorice, în regim de urgență!

Instituțiile Statului au susținut acestă investiție care duce la distrugerea  patrimoniului local. În certificatul de demolare, clădirea este descrisă ca fiind construită înainte de 1960, deci fără importanță istorică. S-a evitat un detaliu-cheie: faptul că imobilul este construit între 1870 și 1920, deci cu importanță istorică medie.

gradinita lechinta

Primăria Lechința demolează clădirea istorică și construiește un sediu pentru Poliție! S-au alocat 500.000 de euro pentru o clădire NOUĂ!

Profesorul Florin Bojor a scos la lumină acest caz și s-a luptat pentru salvarea clădirii în care a funcționat grădinița din Lechința!  Bojor a intrat pe fir și a anunțat autoritățile!

„Aud în satul în care am copilărit şi unde ne reparăm casa săsească din 1883 că fosta grădiniţă din perioada comunistă până în 2016, veche clădire săsească de la finalul secolului al XIX-lea va fi demolată, pentru ca pe locul ei să se ridice o casă asemănătoare pentru a fi noul sediu de poliţie din sat.” – scrie Bojor pe blogul personal.

Declaraţiile primarului Lechinţei, domnul Romeo Florian (primar din partea Partidului Social Democrat, PSD):

1. „va începe construirea unui sediu al Poliției Lechința, în parteneriat cu MAI (Ministerul Afacerilor Interne) și CJ (Consiliul Judeţean), postul de poliție locală funcționând din 1 februarie în incinta sediului fostei primării”.

2. „Potrivit lui Romeo Florian, în urma unei discuții avute cu ministrul de Interne, Carmen Dan, la Lechința va fi construit un imobil care va adăposti postul local de poliție dar și mai multe apartamente unde vor locui polițiștii:

„Va fi o construcție pe modelul celei în care am făcut sediul SMURD și ISU, mai ales că, Secţia 3 Poliţie Rurală este funcționabilă, ea desfășurându-și activitatea în fostul sediu al primăriei Lechința, în chirie, vechiul post, clădirea fiind înapoiată unui cetățean austriac. Să sperăm că ne vom mișca foarte repede cu acest imobil” – declara primarul Lechinței.

Clădirea din Lechința PUTEA fi salvată!

În acest sens, Florin Bojor a fundamentat cererea de clasare ca monument istoric pe baza criteriilor legale:

a) criteriul vechimii (vechime medie 1870 – 1920);

b) criteriul referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică (replică civilă neogotică a bisericii evanghelice săseşti gotice din apropiere, elementele de Art Nouveau);

c) criteriul referitor la frecvență, raritate și unicitate (singura clădire neogotică din zona de câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud);

d) criteriul referitor la valoarea memorial-simbolică (grădiniţa unde au făcut primii paşi în viaţă generaţii şi generaţii de locuitori);

gradinita lechinta

Răspunsul Direcției Județene de Cultură: clădirea POATE fi demolată, deoarece NU e înscrisă în Lista Monumentelor Istorice!

Direcția Judeneață pentru Cultură și Patrimoniu este condusă de Alexandru Uiuiu. La solicitările lui Bojor, instituția a transmis următoarele argumente pro-demolare:

  1. Conform expertizei realizate de  expert ing. Benke Istvan, clădirea are rezistență și stabilitate precară, prezintă degradări structurale  și se propune DEMOLAREA.

 

2. Imobilul NU este monument istoric  (înscris în Lista Monumentelor Istorice, NU este situat în zona de protecție a monumentelor istorice sau în zona construită protejată. În consecință, pentru intervenții asupra imobilului NU este nevoie de eliberarea avizului privind protejarea monumentelor istorice, conform Legii 422/2001.

3. Clasarea unui imobil se poate realiza în baza unei documentații (studiu arhitectural, fișă analitică, plan de situație, revale etc. întocmite de un specialist , expert atestat de Ministerul Culturii, în conformitate  cu .Ordinul Ministrului Culturii nr. 2260/2008.

Direcția Județeană de Cultură dă OK-ul pentru demolare! La Bistrița NU sunt experți care să întocmească documentația de salvare a imobilului, în regim de urgență!

Florin Bojor a solicitat introducerea de URGENȚĂ în Lista Monumentelor Istorice, dar solicitarea sa a fost IGNORATĂ de instituțiile Statului!

„După 5 petiţii adresate insituţiilor superioare ale statului român, toate, repet, TOATE, îmi spun că nu e treaba lor şi să-mi adresez nemulţumirile Primăriei Lechinţa. Cu alte cuvinte, mi-am pierdut vremea degeaba, căci dacă Primăria Lechinţa a decis că e bine să se demoleze fosta grădiniţă şi să se facă pentru poliţie o casă nouă cu aproape o jumătate de milion de euro nimeni din statul român nu poate opri o demolare şi a reabilita o clădire emblematică a comunei.” –  susține Florin Bojor. –  a scris Florin Bojor pe blogul său.

gradinita lechinta

 

INCREDIBIL: instituțiile plătite să protejeze patrimoniul NU se implică! Reprezentanții spun că NU au personal angajat care să salveze clădirile istorice!

„Cât despre Ministerul Culturii şi direcţiile sale judeţene, acestea nu au personal pentru contraexpertiză, să vadă dacă o clădire chiar trebuie demolată. Căci, dacă ne gândim că edificii mult mai deteriorate precum castelele din Comlod şi Posmuş din acelaşi judeţ sunt propuse spre reabilitare şi nu demolare, înseamnă că diferenţa între „răutăţi şi vechituri” o face Lista Monumentelor Istorice.

Dar cum nu au personal pentru clasarea din oficiu, tot cetăţeanul ar trebui să plătească clasarea clădirilor statului. Bine că avem claie de funcţionari (la modă coafeze şi amante) la alte instituţii, mulţi dintre ei lucrând inutilităţi, dar la clasarea şi experizarea posibilelor monumente istorice nu avem personal.

În concluzie, când un simplu cetăţean din zona rurală vrea binele comun al localităţii şi ca banii să fie utilizaţi la maxim, prin demersurile pe care le poate face către instituţiile centrale ale statului, nu face altceva decât să-şi facă duşmani în instituţiile locale…”- a scris Bojor pe blogul său.

Armatele de funcționari plătiți din bani publici IGNORĂ patrimoniul istoric!

Petiţiile adresate personalităţilor care conduc România prin structura birocratică stufoasă din jurul lor, „armata de funcţionari” şi principiul care guvernează instituţiile statului român: „să nu ne punem rău cu colegii de la cealaltă instituţie”, fac ca demersurile cetăţeneşti să fie zadarnice.

Când îi scrii ministrului cutare sau inclusiv Preşedintelui României eşti conştient că solicitarea ta nu ajunge la respectiva persoană, ci la un funcţionar, care decide ierarhic să trimită în teritoriu solicitarea ta. Adică, degeaba te adresezi la o instituţie superioară, căci ea va apela la o instituţie din teritoriu, unde oamenii din sistem se cunosc între ei şi după cum ne învaţă zicala românească: „corb la corb nu-şi scoate ochii”. – susține Bojor.

Florin Bojor: „Primarii de COMUNE au devenit STĂPÂNI pe domeniul public!”

„La 30 de ani după Revoluţie, propunerile cetăţenilor de rând în faţa planurilor autorităţilor locale sunt apă de ploaie. Zona rurală a României nu are societate civilă şi cum numărul mandatelor primarilor este nelimitat, primarii din România rurală sunt adevăraţii stăpâni ai locului. Dacă se spune că există baroni locali la nivel judeţean, la nivelul localităţilor de la ţară există adevăraţi stăpâni.

gradinita lechinta

Satele din România sunt luate pe persoană fizică de primari şi ei sunt dumnezeii localităţii. Astfel, când multă lume vorbeşte de descentralizare, uită că fără societate civilă descentralizarea transformă România rurală într-o republică de state – sate, unde primarii îşi construiesc o întreagă curte prin Consiliul Local şi este suficient să primească ceva bani pe filieră de partid pentru ca dumnezeirea lor să se continue de la un mandat la altul şi comunităţile locale depopulate de tineri să le fie captive.

În satele din România rurală nu mai există dezbateri săteşti „sfatul satului”, de altfel şi dezbaterile pe bugetul oraşelor e o simplă fanfaradă menită să fie bifată pentru a da aspectul de democraţie. Cum nu există societate civilă la ţară şi toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, pe fondul migraţiei, când puterea ajunge în mâna cuiva, relaţiile de dependenţă faţă de primărie, mentalitatea capului plecat, educaţia de frică faţă de autorităţi a persoanelor de vârsta a treia etc. fac ca puterea primarilor să fie demnă de nobilii din vechime.” – a completat Florin Bojor.

SC LUCICOR PROD SRL și Inst Nistor cunt companiile care au participat la licitația privind demolarea – construcția unui sediu al Poliției în locul clădirii istorice. Contractul este estimat la 2 MILIOANE de lei și prevede realizarea unei construcții NOI în locul clădirii istorice.

CLICK să vedeți studiul de fezabilitate al investiției!

Mai jos aveți petițiile adresate de Florin Bojor pentru salvarea clădirii istorice!

1. Ministrului Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, spre a clasa ca monument istoric vechea şi frumoasa clădire săsească (Propunere de clasare BCDS nr. 869 / 20.12.2019).

2. Direcţia Judeţene pentru Cultură Bistriţa-Năsăud (Petiţie nr. 1587 / 20.12.2019);

3. Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, domnul Stelian Dolha (Cerere nr. 24602 / 16.12.2019);

 

TEXTUL integral îl puteți citi pe blogul prof. Florin Bojor!

One comment

  1. Balan Marius-ecologist PV

    Este clar pt. mine ! Cand se pomeneste de carmen dan fosta secretara de scoala din videle si cel mai prost ministru de interne din istoria Romaniei, nu ai la ce sa mai speri. E jale mare cu tara asta ! Politruci derbedei fara scoala au pus mana pe administratie si ne baga-n gard putin cate putin. Hei Cultura ! Asta-i treaba ?