ANL-uri pentru medici! Începe construcția la blocul de pe strada Prundului!

Anul trecut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat un proiect de hotărâre care prevedea dezafecatrea unor construcţii de pe un teren intravilan situat în municipiul Bistriţa, pe strada Prundului, numărul 16D. Este vorba despre zona în care, în trecut, funcționa o fermă zootehnică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu o suprafaţă de circa 3.300 mp. Clădirile care se aflau pe acel teren au fost construite în anul 1976 și se aflau într-o stare avansată de degradare. Imobilele au fost utilizate drept crescătorie de porci şi ovine pentru spital, până în anul 2007.

Terenul a fost curățat și pregătit pentru noi construcții, deoarece va fi folosit pentru dezvoltarea unui proiect derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) privind construcţia de locuinţe destinate închirierii, în mod exclusiv, tinerilor specialiști în sănătate.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a făcut demersurile necesare către ANL și a transmis în folosință, cu titlu gratuit, terenul pe care ar urma să se construiască blocurile. În plus, a fost organizată și o licitație publică în vederea atribuirii contractului de prestare a serviciilor de proiectare și a lucrărilor de construcții la acest obiectiv de investiții. Licitația a fost câștigată de firma bistrițeană Record SRL, cu suma de 2.524.948 lei fără TVA (circa 3 milioane lei cu TVA, 650.000 euro).

Proiectul prevede construcția a două blocuri cu câte 24 de apartamente fiecare

anlLa Bistrița se dorește construirea (prin ANL) a două blocuri de locuințe cu câte 24 de apartamente, cu una și două camere. De asemenea, se vor amenaja parcări exterioare și se va amenaja și un loc de joacă pentru copii. Investiţia se va realiza în două etape: etapa 1 – primul corp de clădire şi amenajările exterioare, loc de joacă şi parcări şi etapa 2 – al doilea corp de clădire, amenajările exterioare şi parcări.

Investiția totală este de circa 2,2 milioane euro.

În ceea ce privește realizarea reţelelor de utilităţi, acestea revin în sarcina CJ cu finanțare din bugetul propriu, instituția alocând la rectificarea bugetară de la finele lunii iulie peste 500.000 de lei pentru aceste lucrări. Președintele CJ B-N, Emil Radu Moldovan, a declarat la finele anului trecut că ANL a aprobat construcția celor peste 40 de unități locative.

În prezent, există deja emisă autorizația de construcție pentru acest obiectiv de investiții. Aceasta a fost emisă de Primăria Bistrița la începutul lunii august.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud mai are în prim-plan încă un proiect de construcție a 12 locuințe de serviciu

prunduluiÎn plus, administrația județeană a cumpărat încă un teren în suprafaţă de 524 metri pătraţi, tot pe strada Prundului, la numărul 9. Achiziția a fost necesară întrucât Programul pentru construcția de locuințe de serviciu a fost aprobat și pentru a putea fi inclus în el, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a propus spre finanțare realizarea unui număr de 12 locuințe de serviciu. Investiția s-a ridicat la circa 22.000 de euro, prețul pe metru pătrat fiind de 43 de euro.

Peste o mie de locuințe construite prin ANL în Bistrița-Năsăud

anl3Până în prezent, la nivelul județului Bistrița Năsăud, ANL a finalizat, în cadrul programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, un număr de 1.216  unități locative în localitățile Bistrița, Năsăud, Beclean, Dumitra, Feldru, Maieru, Livezile, Lunca Ilvei. De asemenea, în anul 2016, au mai fost recepționate, în județ, 21 de locuinţe sociale pentru comunitățile de romi în satele Jelna (7 unități locative) și Budacu de Jos (14 unități locative) din comuna Budacu de Jos. Aceste locuințe au fost construite în cadrul programului-pilot „Locuințe sociale pentru comunitățile de romi”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Agenția Națională pentru Locuințe.

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

Potrivit ANL, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, este de 1.757,88 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.

Citește și: 

a1-400ANL-uri pentru medici, la faza de hârtii! NU uitați că în ultimii 10 ani, la Bistrița NU s-a finalizat niciun bloc A.N.L! Consiliul Județean pune terenul la dispoziție și face documentațiile preliminare ale acestui proiect folosit periodic drept propagandă!