S-a lăsat cu amendă după acțiunea de dezinfecție a străzilor din Sângeorz-Băi. Ce s-a constatat în urma unei anchete a Direcției de Sănătate Publică

 -  -  11085


Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud a desfășurat o anchetă cu privire la acțiunea de dezinfecție efectuată pe străzile din Sângeorz-Băi. În urma anchetei s-a stabilit că produsul utilizat ar fi fost unul ”neconform” și, în plus, specialiștii în sănătate publică sunt de părere că și utilajul folosit pentru efectuarea dezinfecției era unul ”impropriu”. Ancheta DSP a mai arătat că acțiunea a fost efectuată de Primăria Rodna, iar compania care a furnizat produsul neconform Primăriei Rodna ar fi oferit documente pentru un alt produs decât cel furnizat.

Ancheta DSP a fost demarată după apariția în spațiul public a mai multor informații cu privire la dezinfecția străzilor din Sângeorz-Băi cu ajutorul unui tun pentru producerea zăpezii artificiale, acțiune care a stârnit un val de reacții în mediul online.

În acest context, DSP s-a autosesizat și o echipă de inspectori și specialiști ai instituției a demarat o anchetă. Astfel, s-au verificat produsele biocide folosite, avizele, fișele tehnice de securitate, facturile de achiziție, contractele dintre prestatorul de servicii de dezinfecție și beneficiar.

Contract de prestări servicii pentru dezinfecția străzilor, încheiat între Primăria Rodna și Daniel Suciu

Potrivit Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, DSP a constatat că pentru efectuarea dezinfecției pe străzile din Sângeorz – Băi a fost încheiat un contract de prestări servicii între Primăria comunei Rodna și deputatul Daniel Suciu.

Pentru efectuarea lucrării de dezinfecție solicitate de grupul inițiator din Sângeorz – Băi, a fost întocmit un contract de prestări servicii între Primăria Comunei Rodna – Consiliul Local al comunei Rodna (reprezentat de primarul Grapini Valentin) și Suciu Vasile-Daniel”, arată Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, într-un comunicat de presă.

La data de 24 aprilie, printr-o postare pe Facebook, deputatul Daniel Suciu a vorbit despre această acțiune:

Când îți pasă de oameni, nimic nu este în vânt! Noi am ales să facem tot ce putem pentru a-i proteja în plus pe…

Publicată de Daniel Suciu pe Vineri, 24 aprilie 2020

De asemenea, potrivit Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, ancheta DSP a mai arătat că furnizorul de la care Primăria Rodna a cumpărat produsul utilizat pentru dezinfecție ar fi oferit documente pentru un alt produs decât cel furnizat instituției publice .

Primăria Sângeorz-Băi a pus la dispoziția specialiștilor copii ale avizului privind produsul biocid VIROCID, produs din GR.Pr.1 TP.3 (aria de utilizare veterinară) și a fost stabilit faptul că Primăria Rodna a efectuat operațiunea de dezinfecție. Pentru verificarea documentației complete, precum și a dispozitivelor și produselor utilizate de către entitatea contractată, s-a dispus un control la Primaria Rodna, unde s-a constatat că aceasta a achiziționat de la SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița produsul biocid VIROSHIELD – producător Killco International Ltd Irlanda, produs din GR.Pr.1 TP.3 (pentru dezinfecția în unități zootehnice-echipamente, suprafețe și vehicule). Documentele de însoțire date de către furnizorul care a și oferit asistența de specialitate și produsul neconform erau cele prezentate de Primăria Sângeorz-Băi, acestea fiind atribuite altui produs decât cel achiziționat. Specialiștii DSP au mai constat că produsul biocid VIROSHIELD (2 butoaie de 2000 l), era etichetat corespunzător și depozitat într-o hală aparținând SVSU, în condiții corespunzătoare”, se arată într-un comunicat dat publicității de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Furnizorul produsului neconform, amendat

Având în vedere că s-a constat că produsul utilizat în dezinfecția străzilor era neconform, specialiștii DSP au luat legătura cu reprezentantul societății furnizoare a produsului – SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița. Potrivit raportului DSP, ”acesta și-a recunoscut neglijența furnizării unui produs de uz veterinar (GR1 TP3) în loc de un produs biocid pentru profilaxia sanitar umană, care se preta pentru dezinfecția solicitată, precum și directionarea către Primaria Rodna a documentației aferente altui produs decât cel furnizat”.

Pentru toate aceste neconformități constatate, reprezentantul societății a fost sancționat cu amendă de 2.000 lei, aceasta fiind aplicată pentru nerespectarea regimului produselor biocide stabilit de normele în vigoare.

DSP a dispus interzicerea utilizării cantității rămase din acest produs

În urma tuturor acestor constatări ale anchetei, DSP a interzis utilizarea produsului biocid neconform Viroshield și a cerut Primăriei Rodna să prezinte documentele care să ateste returul sau redirecționarea utilizării (în condițiile impuse de legislația în vigoare) în domeniul veterinar a celor 150l de produs biocid rămas.

Și utilajul utilizat pentru efectuarea dezinfecției era unul impropriu

Pe lângă faptul că produsul era neconform, DSP a mai constatat și că ”utilajul utilizat pentru efectuarea dezinfecției era unul impropriu, acesta având ca întrebuințare din fabricație producerea zăpezii artificiale”.

Și din acest punct de vedere vor fi aplicate sanctiuni conform legislației în vigoare privind normele din domeniul sănătății publice.

În acest caz va fi sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud

”Pentru finalizarea acțiunii de control, proces care presupune și verificarea contractării de grupul inițiator a unei entități necertificate care să efectueze operațiunea de dezinfecție, vor fi constituite echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție și DSP”, mai completează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a desfășurat o anchetă cu privire la acțiunea de dezinfecție în contextul…

Publicată de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud pe Vineri, 1 mai 2020
1 notes
210 views
bookmark icon

One thought on “S-a lăsat cu amendă după acțiunea de dezinfecție a străzilor din Sângeorz-Băi. Ce s-a constatat în urma unei anchete a Direcției de Sănătate Publică

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *