Sacii pentru colectarea deșeurilor din sticlă și a celor din hârtie/carton vor fi înlocuiți cu pubele verzi și albastre. ”Sperăm să reușim până la sfârșitul anului”

ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud intenționează să înlocuiască sacii pentru colectarea deșeurilor din sticlă și a celor din hârtie/carton cu pubele verzi și albastre. 

Prezent într-o emisiune difuzată pe postul local de televiziune AS-TV, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, a spus că aceste pubele ar urma să fie cumpărate cu ajutorul fondurilor europene și ulterior să fie distribuite locuitorilor din zonele de case.

”Pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2013 – 2020 au mai rămas niște fonduri. Noi am discutat cu domnul ministru Boloș (n.r. – Marcel Boloș – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene) și dânsul ne-a îndemnat să întocmim proiecte. Astfel, în acest moment, ADI Deșeuri, prin Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, pregătește un astfel de proiect prin care încercăm să accesăm fonduri pe POIM pentru a cumpăra pubele. Vorbim despre pubela albastră de 240 de litri pentru fracția hârtie/carton și pubela verde de 120 de litri pentru fracția sticlă. Noi am spus încă de când am început  colectarea deșeurilor de la poarta casei că soluția cu saci este una provizorie și că ne dorim să cumpărăm pubele. Vom cumpăra 83.000 de pubele albastre și 83.000 de pubele verzi. De asemenea, mai avem de cumpărat încă 21.000 de pubele galbene. La această oră, avem un deficit de pubele galbene la nivel județean. Când au fost cumpărate aceste pubele, s-au achiziționat doar 60.000. Ulterior, am mai cumpărat o rezervă de 2.000 de pubele, dar ne mai trebuie încă 21.000 de pubele și vrem să le cumpărăm tot pe acest proiect”, a spus Cristian Niculae.

Întrebat dacă există șanse ca locuitorii de la case să primească aceste pubele pe parcursul anului în curs, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a răspuns: ”Termenul pentru implementarea proiectului este 31 decembrie 2023. Până atunci, ele trebuie să fie distribuite populației. Așadar, până la sfârșitul acestui an, noi sperăm să derulăm acest proiect și pubelele să fie distribuite populației. Bani sunt, din fonduri europene, deci eu sper ca până la finalul anului să avem aceste pubele distribuite la cetățeni și să facem colectarea selectivă mult mai ușor. Cred că varianta cu pubele este mult mai bună pentru că vedeți ce se întâmplă cu sacii. Sacul îl pui în poartă, îl ia câinele și îl rupe sau suflă vântul, dispare sacul. Am avut foarte multe discuții legate de saci, de aceea am spus că e o soluție provizorie, dar chiar și așa a adus foarte multe beneficii. Nu mai vorbim de faptul că această măsură de colectare de la poarta casei a adus o creștere a cantității și a calității deșeurilor reciclabile. Am reușit, în 2022, să valorificăm cu 1.000 de tone de deșeuri mai mult decât în anul 2021. Deci am vândut și am încasat bani mai mulți decât în 2021, iar banii care revin primăriilor s-au dublat”. 

Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a mai menționat că procesul de colectare a deșeurilor de la poarta casei, pe toate cele patru fracții de deșeuri, se derulează la nivelul întregului județ. ”Ne străduim să asigurăm cetățenilor cele mai bune condiții și soluții de colectare a deșeurilor. (….) Prin toate măsurile implementate, am reușit să îi determinăm pe oameni să colecteze selectiv mai bine în anul care a trecut”, a mai spus directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

Cristian Niculae a mai afirmat că și-ar dori să îmbunătățească situația și în ceea ce privește platformele de colectare a deșeurilor din zonele de blocuri.

Eu îmi doresc să reușim să facem un sistem care să fie securizat, adică să nu mai poată să umble scormonitorii de deșeuri prin containere. Cetățenii din zonele de blocuri s-au disciplinat foarte mult în ceea ce privește colectarea selectivă și lucrurile stau mult mai bine decât în urmă cu 2 ani. Din zonele de blocuri situate în mediul urban ridicăm deșeuri deja foarte bine colectate selectiv”, a mai precizat Niculae.