Național

Salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii județene vor fi majorate. Câți bani vor primi în plus

 -  - 


Salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, precum şi cele ale angajaților din aparatul de lucru al primăriilor vor fi majorate, a decis Camera Deputaților, care a adoptat un proiect de lege în acest sens. 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2022, referitor la acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, precum şi acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale şi pentru personalul care avansează în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

Deputaţii au introdus un amendament care prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale.

Prin excepţie, începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017 (…) se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017 (…), cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”, prevede textul adoptat.

Totodată, deputaţii au eliminat din varianta adoptată anterior de Senat textul care prevedea creşterea salariilor parlamentarilor şi a personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.

La dezbateri, deputaţii AUR şi USR au criticat majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedintele consiliilor judeţene, în timp ce reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR şi minorităţi au susţinut că aleşii locali trebuie să beneficieze de salarii mai mari pentru a nu fi discriminaţi.

În final, s-au înregistrat 168 voturi „pentru”, 79 „contra” şi 4 abţineri, proiectul fiind adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Dacă proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, salariile aleșilor locali vor fi calculate și actualizate având ca referință salariul minim din 2021 și nu cel din 2019 cum este în prezent.

Astfel, în cazul primarilor, aceștia vor primi în plus de la 1.880 de lei brut, în cazul unei comune de până la 3.000 de locuitori, și 4.230 în cazul unui primar al unui municipiu reședință de județ.

De asemenea, un viceprimar într-o comună de 3.000 de locuitori ar urma să primească în plus la salariu 1.410 lei brut. Totodată, viceprimarul unui municipiu reședință de județ ar putea beneficia 3.760 de lei brut în plus la salariu.

Președinții de consilii județene vor primi în plus 4.230 de lei, iar vicepreședinții vor beneficia de o majorare de 3.760 lei.

USR a anunțat că va contesta legea la Curtea Constituțională a României.

145 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.