Salvator și în timpul liber! Maiorul Ilie Dunca, comandantul Detașamentului de Pompieri Bistrița, primul care a intervenit la accidentul de la Săsarm

Un grav accident rutier s-a produs luni pe DN 17D, la Săsarm, primul ajutor în acest caz fiind acordat de comandantul Detașamentului de Pompieri Bistrița, maiorul Ilie Dunca. Aflat în timpul liber, salvatorul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud trecea întâmplător prin zona în care s-a produs accidentul și nu a ezitat să sară în sprijinul celor cinci victime ale accidentului.

“Eu sunt! Eu văd! Eu cer!” – acesta este un principiu extrem de des folosit in gestionarea situațiilor de urgentă din Franța. Același principiu a fost pus in aplicare, până în cel mai mic detaliu, de către comandantul Detașamentului de Pompieri Bistrița, maiorul Ilie Dunca. Aflat în timpul liber alături de soția sa, câteva secunde au lipsit să fie martor ocular al accidentului rutier ce a avut loc astăzi, în localitatea Săsarm, din județul Bistrița – Năsăud. Imaginea a fost una sumbră, cinci victime în agonie, dintre care una, o tânără în vârstă de 26 de ani, semiconștientă, rămasă blocată în habitaclu. Ilie a făcut o recunoaștere rapidă și după ce s-a asigurat că restul victimelor nu au viața iminent pusă în pericol, s-a concentrat pe tânăra rămasă în mașină. A solicitat sprijinul colegilor, inclusiv a furnizat coordonatele GPS pentru ca elicopterul SMURD să poată ajunge cât mai rapid și mai aproape de locul accidentului. Tinerei i-a eliberat căile aeriene și a încercat să o stabilizeze, până la sosirea colegilor. Nu putea fi extrasă fără accesorii care să o țină în siguranță, iar cum riscul unei explozii/unui incendiu a fost înlăturat, a ținut-o conștientă până la sosirea echipajului de descarcerare. Când au ajuns colegii, a putut răsufla ușurat că cele cinci victime au ajuns pe mâini bune. De abia atunci, s-a putut concentra pe continuarea deplasării. Ilie este pompierul militar ce reflectă cu strictețe definiția acestei meserii: altruist, săritor, profesionist și curajos. Exact calitățile de care are nevoie un lider în echipa pe care o reprezintă. Curaj și devotament, domnule maior!”, a transmis ISU Bistrița-Năsăud, pe Facebook.

Accidentul de la Săsarm s-a soldat cu cinci victime, dintre care una a rămas încarcerată şi a necesitat preluarea cu un elicopter SMURD.