Șantiere în mai multe unități școlare din Bistrița. Peste 4.000 de elevi vor învăța în condiții mai bune

 

În mai multe unități școlare din Bistrița vor începe lucrări de reabilitare și modernizare, întrucât la capitolul infrastructură în educație, Primăria Bistrița derulează mai multe proiecte cu finanțare europeneană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

”Finanțarea s-a făcut pe două axe, una dintre acestea fiind cu două domenii de intervenție. Pe Axa 10.1 avem învățământul obligatoriu și trei proiecte: Școala Gimnazială nr 1, Școala Gimnazială nr. 4 și Școala Gimnazială nr. 5 „Lucian Blaga”, cu 18, 20 și 19 milioane de lei. Toate cele trei contracte de reabilitare a școlilor sunt semnate și se află în derulare procedura de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor, lucrări care vor începe în vacanța de vară pentru că trebuie eliberate spațiile. Școlile vor trebui să își restrângă activitatea, mai ales școlile gimnaziale nr. 4 și 5. Cu constructorul vom discuta ca lucrările să nu se execute simultan, cu toate că avem obligația să predăm întreg obiectivul. Vom discuta cu constructorii să nu abordeze toate construcțiile în același timp, astfel încât să se poată desfășura procesul educațional într-o parte din clădiri în timp ce se lucrează la celelalte”, a declarat primarul Ovidiu Teodor Crețu.

De asemenea, potrivit primarului, municipalitatea se află ”într-o cursă contracronometru” în ceea ce privește investițiile în sistemul educațional.

”Pe Axa 4.4 avem reabilitarea Grădiniței nr. 2 de pe str. Nicolae Bălcescu, cu 5 milioane de lei. Contractul este semnat, lucrările au început în toamna anului trecut, este unul dintre cele două proiecte – alături de biserică – la care a început execuția. Clădirea este practic ridicată în roșu, zilele acestea se va pune și învelitoarea, structura din lemn fiind deja construită. Aici am insistat pe lângă constructor să finalizeze cât mai repede grădinița deoarece trebuie să aducem în această clădire nouă, în acest an, grădinița care funcționează acuma într-una din clădirile de la „Grigore Moisil”, pentru că în acea clădire va trebuie să mutăm Creșa nr. 3 care intră în reabilitare anul viitor. Și acea creșă și grădiniță vor trebui executate repede pentru că și clădirea de la „Grigore Moisil” intră în reabilitare și suntem într-o cursă contracronometru, dar ca bugetare pentru infrastructura educației discutăm de două proiecte: Grădinița nr. 2 cu 5 milioane de lei și Grădinița și Creșa nr. 3, cu 7 milioane de lei. Aceasta este în faza de contractare, dar credem că contractul va fi semnat luna aceasta”, a mai spus primarul.

Totodată, pe domeniul de intervenție 4.5 municipalitatea mai are un proiect privind reabilitarea Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”. Este vorba despre trei clădiri, cele care sunt spre strada Împăratul Traian. Valoarea este de aproape 31 de milioane de lei, iar contractul de finanțare este semnat. De asemenea, în plan este și reabilitarea Liceului Tehnologic de Servicii, cu o valoare estimată la 7 milioane de lei, proiectul aflându-se în faza de  contractare.

Tot la infrastructura de educație, Primăria Bistrița a obținut fonduri guvernamentale prin PNDL pentru un alt proiect. ”Este vorba despre reabilitarea și modernizarea Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, cu o valoare de peste 9 milioane de lei, cu contract semnat pentru finanțare. De asemenea, contractul de execuție este semnat și au început lucrările la corpul B. În acest an se vor finaliza lucrările la corpul respectiv. Conform graficelor de execuție ar trebui să se finalizeze și lucrările la corpul principal, dar am dubii că vor fi finalizate și școala se va putea muta în ambele clădiri, pentru anul următor rămânând, conform graficelor, doar sala de sport și amenajarea curții. Eu cred că și la clădirea veche se va mai lucra în primăvara anului următor”, a mai precizat primarul.

În aceste condiții, în opinia edilului municipiului Bistrița, ”cu aceste lucrări la școli, practic, situația infrastructurii școlare din municipiul Bistrița este rezolvată cu o singură excepție: clădirea veche de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu, însă nu am date concrete să ofer acuma. Dar pentru că discutăm pe date efective, auspiciile sunt extrem de bune și cred că anul acesta vom obține și finanțare pentru respectiva reabilitare. Discutăm, însă, pe cifre și nu pot să mă lansez în prezumții, chiar dacă au niște baze foarte solide în spate”, a încheiat primarul Crețu.