Săptămâna Europeană a Vaccinării , marcată și la Bistrița

 -  -  1315


Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu cabinetele medicilor de familie, celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 23-29 aprilie 2018.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acţiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Tema din acest an “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creştere a acoperirii vaccinale pentru obţinerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acţiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare şi oamenii trebuie să se vaccineze.

Obiectivul general este de a impulsiona o acţiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracţie special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi partenerii ei au următoarele obiective specifice:
– de a sublinia importanţa vaccinării şi lacunele existente în acoperirea vaccinală;
– de a sublinia valoarea vaccinurilor şi importanţa investiţiei în eforturile naţionale de vaccinare;
– de a sublinia modurile prin care fiecare poate şi trebuie să participe la progresul vaccinării.

”Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale şi globale de promovare a sănătăţii, aşa cum se prevede în Planul European de Acţiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate “Sănătate 2020”, Planul Global de Acţiune pentru Vaccinare şi Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă” a precizat dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Bistriţa-Năsăud.

În prezent, România se confruntă cu epidemia de rujeolă. În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului. În perioada ianuarie-aprilie 2018, în Judeţul Bistriţa-Năsăud nu a fost semnalat nici un caz de rujeolă.

Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În perioada 23-29 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul “Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

În România, campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul de Educaţie şi Promovarea Sănătăţii, asigurând activităţi specifice de informare în vederea diminuării retincenţei la vaccinare. Informaţiile despre vaccinare şi cele cu privire la campanie pot fi găsite pe site-ul instituţiei  dar şi pe pagina de Facebook Promovarea Sănătății BN.

0 notes
40 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.