Săptămâna Protecției Civile la ISU Bistrița-Năsăud: porți deschise, activități preventive, ceremonial militar, exercițiu de alarmare publică

 -  - 


Cu prilejul sărbătoririi a 90 ani de atestare a Protecţiei Civile în România, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud organizează o serie de activități. 

Astfel, în perioada perioada 27 februarie – 3 martie, în intervalul orar 10.00-18.00, toate persoanele care doresc să vadă tehnica de intervenție și să afle cât mai multe informații despre profesia de pompier pot vizita subunitățile de pompieri de la Bistrița, Năsăud, Beclean, Sângeorz – Băi, Prundu Bârgăului și Lechința. Evenimentul ”Porți Deschise“ este organizat la nivelul subunităților de intervenție.

De asemenea, în perioada 25 – 26 februarie și în data de 4 martie se desfășoară  acțiuni de informare a populației pe pârtii (Cocoș, Valea Blaznei) de către personalul Salvamont Bistrița – Năsăud, împreună cu personalul Inspecției de Prevenire.

În perioada 25 februarie – 4 martie, va fi reluată Campania Națională de Informare Preventivă ”Nu tremur la Cutremur” – realizată de Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Bistrița – Năsăud cu implicarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență pentru distribuirea materialelor suport în localitățile Bistrița, Năsăud, Beclean și Sângeorz Băi.

În data de 26februarie, ISU Bistrița – Năsăud organizează ”Ziua educației preventive în lăcașurile de cult”. La Biserica Ortodoxă ”Sf. Ana”, Biserica Ortodoxă ”Coroana”, Biserica Ortodoxă ”Sf. Trei Ierarhi” , Biserica Ortodoxă ”Sf. Ap. Petru, Pavel și Andrei”, Biserica Penticostală nr. 2 Bistrița, prin grija Inspecției de Prevenire a unității, vor fi organizate sesiuni de informare preventivă.

 

De asemenea, vor fi organizate și acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare în situații de urgență în unitățile de învățământ, astfel:

 • 27.02.2023: Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița, Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud;
 • 28.02.2023: Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Liceul Economic Năsăud;
 • 01.03.2023: Liceul Sanitar Bistrița, Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean;
 • 02.03.2023: Colegiul Tehnic ”Infoel” Bistrița, Liceul Teoretic ”Solomon Haliță” Sângeorz Băi;
 • 03.03.2023: Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița, Liceul Tehnologic Beclean.

Pe timpul controalelor de prevenire, ISU Bistrița – Năsăud a planificat acțiuni teoretice și practice de instruire privind modul de comportare în situații de urgență în unitățile de învățământ, astfel:

 • 27.02.2023: Liceul ”Tudor Jarda” Bistrița, Liceul de Arte ”Corneliu Baba” Bistrița, C.S.E.I. nr. 2 Bistrița, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Lacrima” Unirea;
 • 28.02.2023: Liceul ”Henri Coandă” Beclean, Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean, Grădinița PP ”Căsuța cu Povesți” Bistrița;
 • 01.03.2023: Liceul Tehnologic Maieru, Liceul Tehnologic Forestier Bistrița;
 • 02.03.2023: Palatul copiilor Bistrița, Școala gimnazială ”Stefan cel Mare” Bistrița, Școala gimnazială Leșu, Școala gimnazială Rebrișoara;
 • 03.03.2023: Grădinița ”Dumbrava minunată” Bistrița, Școala gimnazială Anieș, Școala gimnazială Rebra.

Și serviciile voluntare pentru situații de urgență vor desfășura activități preventive și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comunității din care fac parte:

 • 26.02.2023: SVSU Maieru;
 • 27.02.2023: SVSU Prundu Bârgăului, SVSU Josenii Bârgăului, SVSU Romuli;
 • 28.02.2023: SVSU Telciu, SVSU Ilva Mică, SVSU Teaca;
 • 01.03.2023: SVSU Șanț, SVSU Rodna, SVSU Poiana Ilvei;
 • 02.03.2023: SVSU Maieru, SVSU Măgura Ilvei, SVSU Feldru;
 • 03.03.2023: SVSU Ilva Mare, SVSU Lunca Ilvei.

Vor fi organizate puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă în zonele cu public numeros:

 • 27.02.2023: Centrul comercial B1 Bistrița Retail Parc, Piața Teaca;
 • 28.02.2023: Centrul comercial Kaufland I Bistrița, Piața Feldru;
 • 01.03.2023: Centrul comercial Kaufland II Bistrița, Piața Beclean;
 • 02.03.2023: Centrul comercial Selgros Bistrița, Piața Năsăud;
 • 03.03.2023: Centrul comercial B1 Bistrița Retail Parc, Piața Sângeorz Băi.

În perioada 27 februarie – 3 martie, vor avea loc lecții deschise privind modul de comportare specific tipurilor de risc și tehnici de acordare a primului ajutor, precum și exerciții de evacuare în caz de cutremur la unitățile de învățământ din județ, exerciții de evacuare în caz de cutremur în care sunt angrenate și instituțiile publice. Pe timpul tuturor activităților vor fi distribuite materiale de informare preventivă, cu precădere în zonele unde sunt familii/comunități vulnerabile în cazul producerii unor situații de urgență.

În data de 28 februarie, va avea loc un ceremonial militar cu ocazia ”Zilei Protecției Civile din România”, la sediul unității din municipiul Bistrița, strada Sigmirului, nr. 16, începând cu ora 12.00, eveniment în cadrul căruia 32 de soldați profesioniști (servanți) vor depune Jurământul Militar.

În data de 1 martie 2023, va avea loc exercițiul de alarmare publică „Miercurea Alarmelor“. Astfel, sirenele vor suna în județul Bistrița – Năsăud și, pe această cale, pompierii fac apel la populație să nu intre în panică, subliniind că va fi vorba doar despre un exercițiu. Sirenele vor fi verificate și prin transmiterea către populație a unor mesaje vocale privind evenimentul desfășurat și măsurile de protecție ce se impun în astfel de situații. În aceiași zi va fi prezentat, printr-un material video, un adăpost de protecție civilă din municipiul Bistrița

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale, care are drept scop prevenirea şi reducerea riscurilor de producere a dezastrelor, protejarea populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturarea operativă a urmărilor acestora, precum şi asigurarea condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Ziua Protecţiei Civile din România este marcată anual la data de 28 februarie.

Vizualizări 1,286 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.