Șapte copii din Bistrița-Năsăud, diagnosticați cu diabet zaharat insulino-dependent, beneficiază de dispozitive medicale moderne pentru controlul nivelului glicemiei

Programul național de diabet zaharat derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate a fost reorganizat printr-o hotărâre de Guvern. Actul normativ reglementeză și cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat insulino-dependent. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora.

Într-o conferință de presă, președintele director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a vorbit despre aceste dispozitive, care sunt aprobate de către o comisie regională pe baza unor criterii medicale elaborate de Ministerul Sănătății.

Prioritate au copiii cu diabet zaharat de tip 1, cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, tinerii cu diabet zaharat tip 1 cu vârstă între 18 și 26 de ani din sistemele de învăţământ, gravidele şi apoi pacienţii cu vârste peste 18 ani, adulți, care nu își pot regla glicemia din tratament și dietă. Ca să beneficieze de aceste dispozitive, pacienții au nevoie de o recomandare din partea unui medic specialist, după care depune documentele însoțite de o cerere la CJAS. Ulterior, întreaga documentație este transmisă către centrul regional de la Cluj în vederea aprobării.

”Am trimis deja șapte dosare la centrul regional din Cluj. Toți sunt copii și, binențeles, toți au primit aprobare. Din cauza transformărilor de creștere de sistem hormonal este extrem de greu să țină sub control glicemia. Sunt primii supuși unui risc major de a intra într-o comă glicemică de la o oră la alta, iar aceşti senzori sunt, pentru ei, vitali” a declarat Camelia Ilișuan.

Președintele director al CJAS Bistrița-Năsăud a mai completat că au fost alocați și bani pentru asigurarea materialelor consumabile necesare acestor dispozitive. Sumele au fost direcționate către Spitalul Județean de Urgență Bistrița, care s-a aprovizionat deja cu astfel de materiale. ”Nu sunt ieftine, dar acest sistem de tratament este mult mai ieftin decât să tratezi complicațiile care apar în câțiva ani dacă glicemia nu este ținută sub control” a mai completat Camelia Ilișuan.

Controlul optim  al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.

FOTO: www.romanialibera.ro