Șapte persoane din Bistrița-Năsăud, cercetate de polițiști cu privire la modul în care au obținut anumite indemnizații

masini politie

Un număr de șapte persoane din județul Bistrița-Năsăud sunt cercetate în dosare penale întocmite de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și fals în declarații. Cele șapte persoane sunt bănuite că ar fi obținut indemnizații folosind documente false.

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează cercetări în aceste dosare încă de la începutul lunii februarie.

În fapt, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-COV-2 și ca urmare a întreruperii activității, pe perioada stării de urgență și pe perioada stării de alertă pe teritoriul României, prin OUG 30/2020 și ulterior prin OUG 70/2020 au fost stabilite unele măsuri în domeniul protecției sociale, respectiv acordarea unei indemnizații de sprijin de 75% din câștigul salarial mediu brut, pentru persoanele care au obținut venituri anterior, exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe. Astfel, o femeie de 37 de ani din Năsăud și șase bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 39 din Bistrița, ar fi solicitat acordarea indemnizației de sprijin, ca urmare a întreruperii activității, determinată de starea de urgență și alertă instituite pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Bistrița-Năsăud.

Cele șapte persoane ar fi declarat în mod fals că au obținut anterior stării de urgență și alertă, venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, declarații care ar conține date necorespunzătoare cu adevărul, existând indicii cu privire la faptul că ar fi obținut și alte categorii de venituri.

Potrivit polițiștilor, până în prezent, aceste persoane ar fi beneficiat de indemnizații de sprijin, cu o valoare cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei lunar.

Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în declarații, fiind deschise șapte dosare penale.

Oamenii legii precizează că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.