Șase bistrițeni au ajuns la spital după ce au suferit intoxicații din cauza consumului de ciuperci

 

 

Șase cazuri de persoane care au suferit intoxicații cu ciuperci au fost semnalate în ultimele luni în județul Bistrița-Năsăud, două dintre ele fiind înregistrate la începutul lunii august. Printre cei care au ajuns la spital se numără și un minor.

Avem 6 cazuri înregistrate în lunile mai (1 caz), iunie (1 caz), iulie (2 cazuri) și august (2 cazuri). Sunt patru persoane de sez feminin și două de sex masculin, printre acestea fiind și un minor, un băiat de 14 ani”, a declarat dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

Cazurile pentru care s-a apelat serviciul de urgență  au provenit din localități precum Prundu Bârgăului, Tureac, Gersa, Lunca Borlesei. Toate persoanele care au suferit intoxicații cu ciuperci sunt în afara pericolului după ce sub supraveghere medicală, evoluția stării lor de sănătate a fost una bună.

Specialiștii spun că intoxicaţiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană şi sunt cauzate atât de necunoaşterea ciupercilor, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

De aceea, în vederea  evitarii intoxicaţiilor cu ciuperci, DSP Bistrița-Năsăud recomandă bistrițenilor să consume doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate, să le gătească atunci când sunt proaspete. De asemenea, specialiștii spun că trebuie evitat consumul ciupercilor care au baza piciorului în formă de bulb, iar păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în borcane închise cu capace de fier este dăunătoare.

Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.

Semnele intoxicaţiei se manifestă prin:

  • greaţă, vărsături;
  • dureri abdominale;
  • scaune cu sânge şi mucozităţi;
  • sete, uscăciunea gurii sau salivaţie abundentă;
  • transpiraţie;
  • slăbiciune generală, ameţeli;
  • creşterea frecvenţei respiratiei şi a pulsului;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • creşterea temperaturii corpului;
  • tulburări de vedere;
  • furnicături ale extremităţilor.

În cazul intoxicaţiilor grave pot apărea:

  • pierderi de conştiinţă,
  • halucinaţii, delir, convulsii, colaps, comă.

Urmările intoxicaţiei pot fi uşoare sau mortale. Din acest motiv, internarea este obligatorie.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei).

La primele semne de intoxicaţie, este necesară prezentarea de urgenţă la spital!

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicaţie: 

  • Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
  • Pâna la sosirea cadrelor medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
  • Persoana trebuie să stea întinsă în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).