Șase producători din Bistrița-Năsăud, înregistrați într-o platformă destinată producătorilor autorizați din zona montană. Care sunt aceștia

 -  -  1030

Producătorii autorizaţi din zonele montane pot fi găsiţi mai uşor după ce Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicată producătorilor care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative “produs montan”, în vederea promovării produselor montane.

Prin această iniţiativă, ANZM doreşte să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradiţional, ecologic, DOP, IGP, STG, există şi produsele montane.

În judeţul Bistriţa-Năsăud există şase producători atestaţi care produc fructe, siropuri, dulceţuri şi o gamă variată de brânzeturi, iar lista este în continuare deschisă.

Producătorii sunt înregistraţi pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanţii Agenţiei după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative “produs montan”.

Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificaţi uşor. Prin urmare, pe prima pagină sunt prezentate categoriile de produse şi cu un singur click vor fi redaţi toţi producătorii din categoria respectivă. De asemenea, există opţiunea de a căuta un producător după judeţul de provenienţă.

Fiecare producător are afişate datele de contact, iar unii dintre aceştia au şi site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziţiona produsele de care sunt interesaţi.

Până în prezent, există un număr de 173 de producători care deţin dreptul de utilizare a menţiunii facultative de calitate “produs montan” pentru 662 de produse montane. Aceste date se regăsesc şi în Registrul Naţional al Produselor Montane.

Potenţialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calităţi deosebite legate de locul de origine, precum şi de metodele tradiţionale de producţie şi procesare.

Menţiunea de calitate “produs montan” are recunoaştere la nivel european şi vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piaţă caracteristicile şi proprietăţile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât şi în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeană doreşte să se evite folosirea termenului “munte” într-un mod abuziv şi să reglementeze faptul că produsul care a obţinut dreptul de utilizare a acestei menţiuni este verificat şi certificat ca fiind din zona montană.

În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative “produs montan” este Agenţia Naţională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranţa că atunci când achiziţionează un produs cu logo-ul de “produs montan”, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obţinut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

Producătorii pot fi găsiţi şi prin intermediul unei aplicaţii mobile. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicaţii denumită “CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)”, care vă duce direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiţionali sau certificaţi pe o altă schemă de calitate.

Prin intermediul acestei aplicaţii, aveţi acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare şi contact direct din aplicaţie, căutare în listă de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază, în funcţie de tipul atestatului şi categoria de produs, precum şi posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse.

Producătorii locali au înţeles beneficiile menţiunii de calitate produs montan, mai departe decât în registrele contabile şi pun zilnic pe masa românilor mâncare sănătoasă şi cu gust de ACASĂ!

Informaţii despre Cum se obţine menţiunea de calitate facultativă “produs montan” sunt disponibile aici: www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.

În judeţul Bistriţa-Năsăud producătorii atestaţi sunt:

1. ASOCIAŢIA AFI PROFAMILIA din Loc. Bistriţa Bârgăului, jud.Bistriţa-Năsăud, produse atestate: Dulceţuri, Siropuri şi Povila de Bârgău.

2. SC GRIDAMA FRUCT MONTAN SRL din Sat Piatra Fântânele, com. Tiha Bârgăului, jud. Bistriţa Năsăud, produse atestate: Fructe de pădure, dulceţuri şi siropuri.

3. OPREA MARINA MAGDALENA PFA din Loc. Feldru, com. Feldru, jud. Bistriţa-Năsăud produse atestate: Caş si Brânză frământată de vacă,

4. SOCIETATE COOPERATIVĂ AGRICOLĂ DE GRADUL 1 GRUPUL DE PRODUCĂTORI SÎNGEORZ BĂI din Loc. Sângeorz Băi, jud. Bistriţa Năsăud, produse atestate: Caşcaval, Telemea, Smântână, Urdă, Caş din lapte de vacă si Brânză frământată de Sîngeorz Băi.

5. KADAR MIHAELA MARIA IF din Sat Viţa, com. Nuşeni, jud. Bistriţa Năsăud, produse atestate: Caş de oaie si Urdă de oaie.

6. ANA MARIA ALL STAR SRL din sat Dorolea, com. Livezile, jud. Bistriţa Năsăud, produse atestate: fructe de pădure – Afine.

Iar lista rămâne deschisă!

Consumând produse montane, contribuim la menţinerea activităţilor agricole tradiţionale în zona montană, la dezvoltarea gospodăriilor montane, precum şi la menţinerea populaţiei în zonele de munte.

0 notes
155 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *