Mai țineți minte scandalul cu statuia președintelui comunist Xiaoping la Bistrița? Chinezii NU se lasă și după 4 ani, semnăm protocoale “de prietenie”!

Ne-nfrățim cu chinezii! În ședința ordinară a Consiliului Județean se va dezbate un proiect de colaborare a Consiliului Județean cu provincia Hunan din Republica Populare Chineze.

xiaopingÎn 2012, opinia publică s-a inflamat în urma unui acord de principu a consilierilor locali privind amplasarea în Bistrița a statuii lui Deng Xiaoping, lider comunist chinez. La acea dată, chinezii au înaintat Prefecturii o adresă privind intenția de amplasare a statuii în zona Independenței, iar Consiliul Local și-a dat acordul de principiu.

 

 

 

 

 

Ulterior, Ambasadorul Chinei, Huo Yuzhen, a vizitat județul și s-a întâlnit cu Radu Moldovan acum 4 ani, la debutul mandatului său. Chestiunea statuii comuniste a fost tranșată de ambasador, care a declarat că NU este necesară o astfel de statuie la Bistrița.

c02-440x330

c22-440x330

 

 

 

 

 

 

 

Relațiile diplomatice au continuat, iar după 4 ani, Consiliul Județean semnează actele unei colaborări cu chinezii.

„Înțelegere de cooperare și prietenie” 

Proiectul de pe ordinea de zi prevede încheierea unei înțelegeri privind stabilirea de relații de cooperare și prietenie între județul BN și provincia Hunan. Cele două entități vor colabora în schimburi culturale, vor participa la tabere, vor avea discuții pe plan economic și comercial și dezbateri pe teme științifice și tehnologice. Ministerul de Externe și-a dat acordul și astfel Consiliul Județean poate semna documentele de colaborare cu China.

Concret, semnarea acestor documente reprezintă doar o continuare a demersurilor diplomatice între China și România, dar contextul geo-politic actual este TOTAL diferit față de 2012, când Guvernul Ponta a deschis aceste relații cu Asia.
Comentarii

Caricatură

Ziar de Bistrita