Se BAGĂ pește! Tone întregi de caras vor fi lăsate pe apă! AJVPS-ul ascultă de pescari și renunță la crapi,în favoarea unui pește mai gustos: carasul!

Agenția Județeană pentru Vânătoare și Pescuit Sportiv a conceput un amplu proiect de repopulare a apelor din județ. Acțiunea va avea loc în aproximativ 2 săptămâni și vizează râul Bistrița care traversează orașul, râul Șieu și Someșul. Râul Șieu este arie protejată și sunt restricții majore pentru intervenții în acest habitat. De asemenea, porțiuni din Someș și din râul Bistrița sunt arii protejate, situație care restricționează acțiunile de repopulare.

Au renunțat la crapi și bagă CARAȘI!

 

 

 

 

 

 

 

 

Inițial, AJVPS intenționa să repopuleze apele cu crapi, dar în urma unor discuții cu mai mulți pescari au schimbat planul și au ales să repopuleze cu caras. Asta deoarece crapul are nevoie de maluri puțin abrupte pentru a putea depune icre în afara albiei, iar râurile din județ au malurile destul de înalte. În plus de asta, carasul este o specie rezistentă, care se înmulțește ușor. În total vor fi eiberate câteva tone  de puieți de caras.

Pescarii pot face donații pentru re-popularea apelor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecologistul Marius Bălan a început o ampă campanie de colectare de fonduri pentru această repopulare a râurilor din județ. Oamenii de afaceri sau politicieni au donat sume de bani pentru a cumpăra puiet de caras. Marius Bălan contribuie cu 500 de lei iar viceprimarul Cristi Niculae cu 100 de lei pentru această acțiune de populare. Persoanele care doresc să sprijine această acțiune o pot face la magazinul „Vânătorul și Pescarul” de pe str. Ghe. Șincai.

Acțiunea de repopulare este întârziată, deoarece o porțiune din râul Șieu este zonă protejată, în consecință este nevoie de un aviz special. Speciile aprobate pentru repopulare sunt peștii pașnici: crapi, mreană, poduți, caras. Răpitorii NU au fost acceptați de Agenția pentru Mediu

Locurile unde se vor lăsa peștii în apă vor fi secrete, pentru a evita braconierii care ar putea pescui folosind plase sau diverse alte metode.

One comment

  1. O tampenie nemaipomenita ! CArasul argintiu nu este specie indigena ci una invaziva, care va afecta speciile autohtone. E ca si cum ai aduce 100000 de chinezi in Bistrita Nasaud….
    MAi bine sa investeasca banii acestia in stoparea braconajului, refacerea scarilor pentru pesti si impiedicarea constructiilor de microhidrocentrale pa paraiele contributare care de asemenea au taiat calea pestilor de a urca in amonte pentru depunerea pontei. E afacerea unui smecher care are pe cineva de la care cumpara caras pe banii membrilor. Nu va lasati prostiti.