Se fac pregătiri pentru alegerile locale din toamnă. Ce sarcini au primit primarii

 -  -  1934

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat tuturor primarilor unităților administrativ-teritoriale din țară să colecteze date şi informaţii de la nivelul secţiilor de votare, necesare în vederea identificării de către autorităţile sanitare responsabile a unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2 cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020. Cu toate că în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de COVID-19, premierul Ludovic Orban consideră că este prematur să se discute despre o eventuală amânare a datei alegerilor locale.

Informaţiile colectate de primari trebuie completate într-un fişier electronic până cel mai târziu în data de 7 august.

Potrivit instrucţiunilor de completare a acestui fişier, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • Cerinţe legale minimale – Sediile secţiilor de votare trebuie să asigure setul de condiţii minimale privind locaţiile în care funcţionează secţiile de votare, precum şi dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent şi a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate şi accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei participanţilor la procesul electoral, precum şi securitatea materialelor electorale).
  • Cerinţe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării şi dezinfectării spaţiilor, asigurarea marcajelor pentru distanţarea fizică, punerea la dispoziţia participanţilor la procesul electoral a facilităţilor existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secţiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate şi dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanţarea fizică, afluierea/defluirea participanţilor la procesul electoral, precum modalităţile de dezinfectare a acestora, informaţiile solicitate de AEP au vizat:

  • numărul cabinelor de votare;
  • suprafaţa sălii de votare;
  • dacă în imobil se află o secţie de votare unică sau un centru de votare;
  • exteriorul imobilului;
  • suprafaţa zonei de acces;
  • grupul sanitar;
  • aerisirea/ventilaţia.

Acest demers al AEP face parte dintr-o serie de activităţi derulate de instituţie cu scopul de a responsabiliza toţi factorii implicaţi în organizarea şi desfăşurarea alegerilor în condiţii de legalitate şi siguranţă sanitară (videoconferinţe la nivel naţional şi internaţional, întâlniri şi dezbateri cu instituţiile responsabile, cu societatea civilă, formaţiuni politice, etc.).

Premierul Ludovic Orban consideră că este prematur să se discute despre o eventuală amânare a datei alegerilor locale

Deocamdată, nu am această intenţie. Preocuparea noastră principală este să ne mobilizăm la capacitate maximă pentru a opri răspândirea epidemiei şi toate acţiunile pe care le facem sunt în acest sens. Deocamdată, este prematur, din punctul meu de vedere, să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate din campania electorală şi mai ales în organizarea votului. Se poate face o campanie electorală care să evite adunările publice, care să evite contactul direct apropiat, se poate face campanie în spaţii deschise, pe media, online, se pot organiza secţiile de votare şi procesul de votare astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului“, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Bugetul de cheltuieli pentru alegerile locale a fost aprobat

De asemenea, Guvernul a aprobat deja bugetul de cheltuieli pentru alegerile locale din 27 septembrie. În anexa, postată pe site-ul AEP, a proiectului de HG privind “stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020” este prevăzută suma de 966.263.000 de lei.

1 notes
59 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *