Secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în vizită de lucru la Bistrița. Ce a discutat cu reprezentanții Primăriei

Primăria Bistrița a primit, joi, vizita secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Claudiu Răcuci, care a purtat discuții cu primarul Ioan Turc și alți specialiști din administrația locală despre proiectele aflate în derulare, precum și despre cele avute în vedere pentru dezvoltarea municipiului.

Potrivit primarului Ioan Turc, o temă importantă abordată în cadrul întâlnirii a constituit-o noul PNDL 3.

Acesta ar putea fi demarat din septembrie anul curent sau din ianuarie anul viitor, pentru a putea fi preluate numeroasele proiecte pe infrastructură ale UAT-urilor, care grevează momentan activitatea Companiei Naționale de Investiții. Totuși, potrivit secretarului de stat Răcuci, pentru proiectele aflate în fazele de licitație sau de execuție nu sunt probleme”, a spus primarul.

Secretarul de stat a dat o veste bună municipalității – aceea că programul pentru construirea de creșe prin CNI este aproape gata de lansare și deja se primesc cereri.

”Municipalitatea intenționează să construiască 3 creșe noi la Bistrița, pentru care a identificat locațiile și a depus solicitările”, a completat Ioan Turc.

Pe de altă parte, edilul afirmă că o serie de alte investiții vor fi posibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, unde municipiile reședință de județ ar avea prevăzută o sumă fixă de 11 milioane euro pentru planuri de renovare și anvelopare a blocurilor, cu mențiunea că nu ar fi necesară vreo cotă de cofinanțare din partea autorității locale sau a cetățenilor, iar principiul va fi „primul venit, primul servit”.

În ce privește contractele aflate în derulare, unde constructorii cer prețuri mai mari din cauza scumpirii materialelor și manoperei, potrivit primarului, Ministerul Dezvoltării a dat asigurări că nu vor exista probleme în actualizarea sumelor, ce revine automat finanțatorului.

Cu toate acestea, secretarul de stat consideră că toate aceste inconveniente vor dispărea odată cu renunțarea la criteriul „cel mai mic preț” în atribuirea contractelor, de natură să aducă prețuri corecte în desfășurarea licitațiilor publice”, a completat Ioan Turc.