Secretarul de stat Diana Morar, la Curtea Constituțională. A prezentat poziţia Guvernului faţă de sesizările formulate de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor

 -  -  1273Nu există un conflict juridic generat de procedura angajării răspunderii asupra legilor bugetare”, a susţinut miercuri, la Curtea Constituţională, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Diana Morar. Avocatul a prezentat poziţia Guvernului faţă de sesizările formulate de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor.

“Din jurisprudenţă şi însăşi definiţia conflictului juridic de natură constituţională se observă că existenţa sau inexistenţa conflictului juridic de natură constituţională nu este condiţionată de natura actului sau acţiunii exercitate de vreuna dintre autorităţile pretins aflate în conflict, iar din dispoziţiile articolului 114 din Constituţie rezultă clar că Guvernul îşi poate angaja răspunderea şi asupra unui proiect de lege, fără distincţie în ceea ce priveşte domeniul de reglementare a proiectului, respectiv natura juridică a proiectului, lege sau ordonanţă de urgenţă. În consecinţă, apreciem că în cauză nu sunt incidente prevederile articolului 146 litera ‘e’ din Constituţie, motiv pentru care apreciem că nu există un conflict juridic de natură constituţională generat de procedura angajării răspunderii Guvernului asupra legilor bugetare“, a afirmat Diana Morar.

Secretarul de stat a mai completat că, în opinia sa, din maniera în care a fost formulată cererea adresată CCR reiese că prin demersul iniţiat de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor se urmăreşte “specularea din punct de vedere politic a oricărei încercări a Guvernului de a duce la îndeplinire programul de guvernare”, prin instituirea unor blocaje.

Totodată, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina oficială de pe o rețea de socializare, Diana Morar a mai  anunțat că ”CCR a dat câștig de cauză Guvernului, apreciind că nu există un conflict juridic de natură constituțională prin modalitatea în care Guvernul și-a asumat răspunderea pe OUG privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020”.

Declarațiile secretarului de stat în Ministerul Justiției vin după ce CCR a discutat, miercuri, sesizările privind un conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea.

0 notes
398 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *