Secretarul de stat Raed Arafat atrage atenția că ”este foarte periculos să țintești cu laserul către un elicopter SMURD”

 -  -  1413


Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, au făcut apel la bistrițeni să dea dovadă de responsabilitate și să evite să folosească luminile laser atunci când un elicopter SMURD se află în procedură de aterizare pe heliportul construit pe platforma Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Facem apel public la responsabilitate. Aseară a fost primul zbor de noapte, iar pilotul a reclamat deranjul major produs de lasere. Probabil s-au jucat câțiva copii cu lasere pe elicopter. Facem un apel către părinți pentru că pericolul este unul major. Sunt copii, înțelegem, dar trebuie să găsim soluții să nu deranjăm zborurile pe timp de noapte cu lasere”, a spus Emil Radu Moldovan.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că piloții care zboară pe timp de noapte au echipamente speciale – Night Vision Goggles, iar dacă luminile laser ajung în sistemul night vision pot exista probleme mari la aterizare.

Este un lucru foarte periculos să țintești laserul către pilotul elicopter sau către elicopter, și zi și noapte, dar mai ales noaptea. Apelul nostru către populație este să vorbească cu copiii, să educe copiii că acest elicopter vine să salveze vieți și nu este loc de joacă. Să nu se joace cu lasere și să nu îndrepte lasere către elicopter, aceasta este rugămintea noastră către populație, mai ales că misiunile de noapte nu vor fi excepții. (…) Oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă acest elicopter pentru Bistrița, pentru pacienți și ce înseamnă folosirea unor mijloace care să perturbe activitatea pilotului într-un moment foarte critic, cel de aterizare”, a spus Raed Arafat.

Un astfel de apel a lansat joi seara și managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany.

Prima misiune pe timp de noapte de pe heliportul construit pe platforma Spitalului de Urgență Bistrița a avut loc în seara de 2 septembrie, când o pacientă a fost transferată cu ajutorul unui elicopter SMURD la o clinică din Târgu Mureș.

1322420cookie-checkSecretarul de stat Raed Arafat atrage atenția că ”este foarte periculos să țintești cu laserul către un elicopter SMURD”
0 notes
538 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.