Clădirea fostului cinematograf Omnia, clasată ca monument istoric!

Clădirea fostului cinematograf Omnia a fost clasată ca monument istoric, a anunțat miercuri primarul Ioan Turc.

”La inițiativa Primăriei Bistrița, au fost întreprinse demersuri privind introducerea imobilului care a găzduit fostul cinematograf Omnia / 23 August în Lista Monumentelor Istorice. După un circuit al documentelor care a necesitat și aprobarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, astăzi a fost semnat un ordin al ministrului Culturii care clasează fostul cinema Omnia ca monument istoric, categoria II, grupa B, urmând și publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Este încă un pas important spre restaurarea acestui etalon arhitectural aflat într-o stare avansată de degradare. Reamintim că am reușit preluarea imobilului de la RADEF, lucru care mai fusese încercat și de administrațiile predecesorilor, însă fără succes. După ample intervenții de restaurare, aici își va desfășura activitatea Teatrul Municipal, o entitate nou-înființată ce vine în întâmpinarea dorinței bistrițenilor de a avea în oraș un teatru autonom“, a declarat primarul Ioan Turc.

Demersurile municipalității continuă, între timp, fiind în desfășurare solicitarea ofertelor de preț pentru atribuirea contractului de servicii „Elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții Centru cultural multifuncțional Omnia”.

One comment

  1. În legătură cu clădirea care a găzduit cinematograful 23 August, (fostul Omnia cum era cunoscut până în anii 40) au existat mai multe controverse. Initial intentia primarului Ioan Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, numai că acest lucru nu este posibil. Legea nr.303/2008, in baza căreia s-a facut transferul catre primăria Bistrita prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Asadar, conform legii primarul Ioan Turc nu avea altă alternativă decât să reabiliteze clădirea cu destinatie pentru scopuri culturale. Astfel, cu ocazia perfectării actului de transfer a clădirii în domeniul public al orașului Bistrița, primarul Ioan Turc a confirmat că va păstra destinația inițială a clădirii.
    De fapt, chiar el a identificat ca destinatie pentru clădirea fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată, aceasta să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita. Totusi, pentru ca fostul „Cinema 23 August” să devină un teatru functional cu dotări la nivelul cerintelor actuale pentru arta spectacolului, pe lângă luctările de consolidare si reabilitare a clădirii vechi este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire nouă pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier amplu pentru public prevăzut si cu spatii pentru garderobă.
    De altfel, anexele din spatele clădirii, de pe strada Lupeni, se află acum în stare de degradare, iar de pe acoperiș au căzut țiglele de la acoperiș, ar trebui demolate de urgentă si demarate lucrările de construire a turnului scenei si a cabinelor pentru actorii viitorului teatru municipal ”Liviu Rebreanu” Bistrița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *