Șeful IȘJ Bistrița-Năsăud, Mihai Mureșan: ”Nu am comis nici cea mai mică ilegalitate”

 -  -  1117


După ce a fost acuzat că a schimbat abuziv din funcție mai mulți directori ai unor unități de învățământ din Bistrița-Năsăud, șeful Inspectoratului Școlar Județean, inspectorul general Mihai Mureșan, a reacționat public și a afirmat că, în opinia sa, nu a comis niciun fel de ilegalitate sau abuz. Mureșan precizează că nu a schimbat pe nimeni din funcție, acele posturi fiind vacante la momentul în care au fost făcute nominalizările pentru ocuparea lor.

”Eu știu că nu am comis nici cea mai mică ilegalitate sau cel mai mic abuz. Din acest punct de vedere, nu am făcut decât să detașez temporar pe acele funcții vacante oameni. (…) Eu am văzut tot felul de comentarii, supoziții și interpretări și, mai cu seamă, se vehicula foarte mult ideea aceasta de schimbare a directorilor. Eu nu am schimbat pe nimeni. (…) Odată ce un post, un loc, o funcție este vacantă și pe ea legea îmi dă voie să detașez, acest lucru l-am făcut. A schimba pe cineva înseamnă a lua din exercițiul funcțiunii, a-l da la o parte și a pune pe altcineva în locul lui. Repet, acele funcții de directori erau libere la momentul în care eu am făcut nominalizările respective”, a declarat șeful IȘJ Bistrița-Năsăud într-un interviu acordat jurnalistului Alin Cordoș.

Inspectorul școlar general Mihai Mureșan a explicat că, în condițiile în care mandatele unor directori s-au încheiat, Legea Educației Naționale permite ca pe acele posturi să fie detașate alte persoane.

Vineri, 8 ianuarie, pentru un număr de directori și directori adjuncți din anumite unități de învățământ din județul nostru s-au încheiat mandatele, astfel că, începând cu data de 9 ianuarie, acele posturi sau funcții de directori au devenit vacante. Cei care le-au ocupat până în 8, au devenit, începând cu data de 9, cadre didactice titulare în școlile în care au fost directori sau de unde au fost detașați. Având în vedere faptul acesta, Legea Educației Naționale spune foarte clar, la articolul 265, aliniatul 7, că inspectorul școlar general detașează pe posturile de directori vacantate cadre didactice titulare, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de finalul anului școlar, lucru pe care l-am realizat și la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Am folosit această prerogativă pe care legea ne-o conferă și am făcut aceste detașări în unitățile de învățământ unde posturile acestea de directori au rămas vacante. Evident, am avut în vedere o serie întreagă de motive, de factori, de convingeri pe care mi le-am format pe parcursul anului școlar trecut, cu ocazia diferitelor vizite pe care le-am făcut în aceste unități de învățământ sau ca urmare a altor activități de inspectare a unităților acestea de învățământ. Ținând seama de toți acești factori, am prezentat Consiliului de Administrație a Inspectoratului Școlar, pentru avizare, o listă cu nominalizări pe funcțiile acestea de director și directori adjuncți. Odată cu aprobarea, această listă a devenit aplicabilă”, a mai explicat Mureșan.

Șeful IȘJ Bistrița-Năsăud a subliniat că există ”destul de mulți directori care își continuă mandatul de directori”. În privința noilor directori, Mihai Mureșan a precizat că atât el, cât și Consiliul de Administrație din cadrul IȘJ Bistrița-Năsăud își asumă aceste nominalizări.

0 notes
242 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *