Semnează și SALVEAZĂ! Dintr-un CLICK îi facem să NU taie copacii din zona Bisericii Evanghelice! Uniți, salvăm 104 arbori!

Prin semnarea unei petiții, solicităm Consiliului Local al municipiului Bistrița și Primarului următoarele:

1. Renunțarea la eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament în cadrul proiectului „Modernizare Piața Centrală”.

2. Restrângerea la maxim a suprafeței de teren care se dorește „mineralizată” – maxim 20% din cele 2 hectare cât reprezintă Piața Centrală.

3. Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publică și consultare a specialiștilor din cadrul ONG-urilor de profil înainte de stabilirea propunerii finale de proiectare.

UNDE semnezi!

Dai click AICI și în pagina ce se deschide, în partea dreaptă completați cu datele de identificare. Semnăturile vor ajunge pe masa Agenției de Protecția Mediului, instituția care a fost solicitată pentru emiterea unui aviz.

Primăria Bistrița urmează procedura legală și încearcă să obțină autorizație de construcție (după finalizarea proiectării și avizarea lucrărilor de către consilierii locali). Procedural, până acum, Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprobat în iunie 2015 iar în martie 2018 s-a semnat contractul pentru realizarea proiectării. Sc Planwerk din Cluj va lua peste 10 euro pe metru pătrat și va lua 150.000 de euro pe întocmirea documentației tehnico-economice.

De ce este important?

Moștenirea lăsată de administrația locală bistrițenilor – Piața Centrală „MINERALIZATĂ”. Dorința edilului sau necesitate pentru comunitate?
Stimați bistrițeni, după cum ați aflat, administrația orașului a comandat un proiect de „modernizare” a Pieței Centrale. Un proiect care este mai mult o dorință a edilului decât o necesitate pentru comunitatea bistrițeană!

În fapt, se dorește eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament, pe motiv că așa se văd mai bine pereții caselor istorice. În urma acestui proiect cromatica naturală din zonă fiind eliminată în totalitate.

Domnul primar ne tot spune că vrea ca Bistrița să semene cu Sibiul, Viena sau Nurnberg, însă bistrițenii sunt convinși că Bistrița trebuie să semene cu Bistrița iar Piața Centrală cu Piața Centrală!

„Mineralizarea” și înlăturarea obsesivă a spațiului verde din zonele publice importante ale municipiului Bistrița, ca cerință de temă de proiectare, nu poate decât să ne contrarieze.
În aceste condiții Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN) anunță publicul asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurilor de evaluare adecvată pentru proiectul „Modernizare Piața Centrală”.

O decizie destul de stranie atâta vreme cât legea 265/2006, art. 70-71 privind schimbarea destinației spațiilor verzi deja înregistrate și notate cadastral, legea 24/2007 (spații verzi), ordonanța 195/2005 (protecția mediului) și decretul 887/2006 (protecția mediului) au prevederi contrare acestei decizii.

Bistrița nu-și mai permite să piardă nici un copac sănătos și nici un metru pătrat de iarbă dintr-un capriciu a vreunui edil. Un oraș modern – smart city – ocrotește și protejează spațiile verzi, se modernizează și se dezvoltă într-o strânsă dependență cu mediul natural.

Arborii sunt viețuitoare, nu obiecte. Spre deosebire de multe vietăți ce au o existență efemeră, viața arborilor se numără în decenii și în secole, în anumite cazuri excepționale chiar în milenii. Grila bazată pe durata vieții omului devine oarecum derizorie dacă privim desfășurarea evenimentelor „prin ochii arborilor”!

Arborii (și restul vegetației din Piața Centrală) ar trebui considerați un patrimoniu viu moștenit de la părinții și bunicii noștri, un capital natural pe care avem datoria de-al îngriji corespunzător și de a-l transmite generațiilor ce vor veni.

Noi, bistrițenii dorim să ne bucurăm și în anii care vin de identitatea acestui spațiu arhitectural unic, motiv pentru care considerăm că la Bistrița a venit vremea să regândim modul cum ne raportăm la spațiile verzi, la viața non-umană din jurul nostru, la natură în general!

PSD-iștii sunt cu Crețu și în Consiliul Local nimeni NU mișcă un deget în fața jupânului!

Proiectul de modernizare a Pieței Centrale NU are finanțare deocamdată și abia după finalizarea documentației tehnico-economice, proiectul va putea fi depus în vederea atragerii de fonduri europene. Execuția acestui proiect este estimată la 4 milioane de euro!

Rămâne de văzut dacă opinia publică va reuși să blocheze acest proiect demarat de Primăria Bistrița și susținut frenetic de simpatizanții PSD!