Ultimele noutati

De ce costă 1 milion de euro sensul de pe Tărpiului ? Pentru că 600.000 de euro costă mutarea cablurilor subterane. Electrica așteaptă ca Primăria să facă investiția, după care să preia GRATIS rețeaua! Consilierii “lui Crețu” au ales soluția cea mai scumpă, deși aveau variantă mai ieftină, fără cabluri subterane!

Primăria Bistrița va realiza un sens giratoriu estimat la 1 milion de euro, pentru a fluidiza intersecția str. Tărpiului cu drumul de centură. Intersecția deservește atât zona industrială care cuprinde o serie de societăți situate pe Drumul Cetății și str. Tărpiului cât și ansamblul rezidențial aferent zonei.

La data actuală, asigurarea legăturii dintre cele trei strazi care vor fi deservite de sensul giratoriu propus, se face prin doua intersectii situate la distanțe apropiate una de cealaltă respectiv 70 m. În urma analizei s-a propus varianta tehnica pentru amenajarea intersectiei, care constă în realizarea unui podeț dalat prefabricat peste canalul existent, necesar pentru mărirea platformei drumului si pentru realizarea unui sens giratoriu conform normelor in vigoare.

 

c2

c0-Copy

 

 

 

 

Devierea liniilor electrice existente în zonă costă 600.000 de euro!

Realizarea intersecției are costuri ENORME, generate de existența unor linii electrice subterane care necesită deviere. Soluția:

– devierea a 17 linii electrice subterane de medie și joasă tensiune;
– gruparea și trecerea acestor linii prin 3 canale de cabluri din beton prefabricat

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investitii “Sens giratoriu la intersecția străzilor Tărpiului, Drumul Cetății și Livezi” a fost analizat de consilierii locali.

Costuri ESTIMATIVE, conform studiului de fezabilitate:
– proiect tehnic 26.540 euro
– CONSTRUCTIE POD 183.861 euro.
– Deviere linii electrice subterane: 600.000 euro (conform documentației întocmite de Electro-Ursa).

Aproximativ 100.000 de euro sunt costuri cu: studii topo, consultanță, asistență tehnică, organizare șantier din care 50.000 de euro sunt cheltuieli diverse și neprevăzute.
Valoarea TOTALĂ a investiției, conform studiului de fezabilitate: 4.120.398 lei (917.132 euro).

Liberalii din opoziție au propus o variantă mai ieftină, cu realizarea unui sens înspre lateral,NU în mijlocul intersecției și fără devieri-rețele ! Propunerea a fost respinsă și a fost preferat sensul de 1 milion de euro, cu 600.000 de euro cheltuți pe devieri-rețele electrice!

x2 - Copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Consilierii opoziției consideră aberantă această investiție și au atras atenția asupra firmei Electro-Ursa care a realizat documentația-tehnică privind devierea liniilor electrice. Ioan Peteleu susține că a discutat cu conducerea Leoni care ar fi de acord să doneze teren pentru realizarea unui giratoriu în lateral, evitându-se astfel lucrările de 600.000 de euro care impun devierea liniilor electirce subterane .
Peteleu susține că documentația prezentată trebuia să aibă și planul B, nicidecum să impună o singură soluție, cum s-a întâmplat în studiul de fezabilitate prezentat.

peteleu

z23

 

 

 

 

 

 

Conform legislației în vigoare, Electrica va prelua în administrare instalațiile nou-realizate, estimate acum la 600.000 de euro, chiar dacă NU contribuie la această investiție ce se vrea a fi realizată de Primăria Bistrița.

După îndelungi dispute, consilierii PSD au aprobat studiul de fezabilitate în forma existentă. Urmează realizarea unui proiect tehnic, apoi licitația pentru desemnarea firmelor care realizează această investiție. Costurile de construcție a sensului giratoriu pot scădea, însă NU semnificativ față de valorile estimative din studiul de fezabilitate. Varianta tehnică votată în ședința ordinară este cea mai costisitoare, deoarece 60% din costuri reprezintă devieri ale rețelei electrice care ulterior vor fi date GRATIS în administrarea Electrica SA, deoarece legislația în vigoare impune acest lucru…
Comentarii

  • DNA poate intra pe fir

  • Sa va fie rusine ! Cautati alta solutie ! Este normal sa-i platiti lui Ursa 600..000 de euro ? Aveti o alta oferta ? Comisionul tot 65% ?

  • Prof. Florin I. Bojor

    De ce nu ies liberalii in strada sa faca manifestatie chiar pe centura unde se va face sensul giratoriu atata de scump?! Degeaba vorbesc la microfoane daca lumea nu stie…

Caricatură

Ziar de Bistrita