Sfaturi de la directorul Autorității pentru Protecția Consumatorilor pentru părinți. De ce trebuie să țină cont când cumpără jucării pentru copii

 -  -  899


Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, îi sfătuiește pe părinți să acorde maximă importanță jucăriilor pe care le cumpără copiilor și să se asigure că acestea nu reprezintă un pericol pentru cei mici.

”Ziua de 1 iunie este o ocazie de a oferi copiilor un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor. Pentru ca o jucărie să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi”, a precizat directorul ANPC, Paul Anghel.

Astfel, sursa citată a făcut și câteva recomandări pentru părinți:

  • achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanțâ fiscală), de care va fi neaparat nevoie în caz de reclamație;
  • alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucariile trebuie să fie insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandată care ajuta la alegerea jucăriei. Atenție, jucariile care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice pot sa îi rănească;
  • verificați dacă jucariile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați ); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.
  • verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucțiuni și precauții.

Orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului de la care a fost cumpărată și în caz de nesoluționare, structurii teritoriale a ANPC.

”Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici. De asemenea trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Fraza ”Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună. După achiziționarea unei jucării părinții trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire”, mai adaugă Anghel.

Potrivit sursei citate, copiii trebuie supravegheaţi când se joacă și părinții trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului. De asemenea, părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate.

”Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea. Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole. Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie”, mai spune directorul ANPC.

Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. În plus, părinții trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Comisarii ANPC au găsit jucării periculoase puse în vânzare

”Avertizez părinții că în anii anteriori, comisarii ANPC, în urma acțiunilor de control, au identificat la comercializare jucării periculoase, notificate prin sistemul RAPEX, respectiv: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, slime-uri și jucării de tip “YO-YO” cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin inghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora. RAPEX este sistemul UE de alertă rapidă cu privire la produsele nealimentare potențial periculoase pentru consumatori care nu respectă standardele de siguranță”, a mai spus Paul Anghel.

În acest context, directorul ANPC îi mai sfătuiește pe părinți să se informeze și să verifice jucăriile potențial periculoase depistate pe piața Uniunii Europene pe site-ul Comisiei Europene.

Ziua de 1 iunie este o ocazie de a oferi copiilor un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile…

Publicată de Paul Anghel pe Vineri, 29 mai 2020
0 notes
24 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *