„Și eu vreau la dentist!” Program gratuit pentru copiii cu tulburări din spectrul autist

 -  -  1073


Centrul de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț” Bistrița derulează în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentiști un program gratuit de desensibilizare stomatologică care are scopul de a desensibiliza beneficiarii cu tulburări din spectrul autist și a-i familiariza cu manevrele specifice intervențiilor stomatologice.

Programul se bazează pe principiile terapiei comportamentale și este extrem de necesar dat fiind că majoritatea copiilor cu dizabilități în general și autism în special nu au acces la servicii stomatologice gratuite și ajung deseori în situația de a li se extrage sub anestezie totală, la vârste fragede, mulți dinți care ar fi putut fi salvați dacă aceștia ar fi învățat să colaboreze la timp. Și dacă, desigur, s-ar găsi suficienți medici dispuși să iasă din zona de comfort și să își asume să lucreze cu un pacient dificil.

Programul derulat de AAE are la bază un curs de intervenții la persoane cu dizabilități conceput de psiholog Ana Dragu în 2015 pentru medicii stomatologi și terapeuți.

Pentru multe persoane cu autism, programări de rutină precum vizitele la medic, la dentist sau la frizer pot fi extrem de dificil de tolerat. Un număr mare de factori pot contribui la această intoleranță, cum ar fi:

  • noutatea mediului, persoanele necunoscute, sunetele noi sau extrem de neplăcute,
  • luminile puternice, gusturile noi, senzațiile dureroase,
  • șederea pe scaun un timp îndelungat,
  • atingerile fizice.

În consecință, mulți copii cu autism au comportamente de nesupunere sau de evitare, ca răspuns la evenimente şi stimulii de acest tip. Însă, experiența noastră arată că derularea vizitelor la dentist poate fi modificată astfel încît copiii cu autism să învețe abilitățile legate de consultațiile dentare” susțin reprezentanții Asociației Autism Europa.

17 beneficiari sunt înscriși în programul demarat în 3 octombrie la Bistrița. Vineri, reprezentanți ai CMD vor susține în cadrul Centrului Micul Prinț un seminar pe tema igienei la copiii cu dizabilități.

0 notes
198 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *