Și-o trag între ei! Tănase “șopârla Vitaliei” a DIRECȚIONAT scandalul de la Tărpiu! S-a anunțat un miting de amploare la Consiliul Județean, după ce vine Radu Moldovan din concediu!

 -  -  411325Peste 100 de oameni au fost prezenți astăzi la porțile depozitului de la Tărpiu, neulțumiți de modul în care este gestionată depozitarea gunoaielor. Oamenii susțin că în zonă este un miros pestilențial, că apa este poluată constant de levigatul eliberat din rampă, că animalele se îmbolnăvesc și pășunea a devenit un focar de infecție.

 

 

 

 

 

 

Locuitorii vor închiderea depozitului care NU este gestionat corespunzător și REFUZĂ să vândă teren pentru extinderea depozitului, prin realizarea de URGENȚĂ  a unei noi celule. Depozitul de la Tărpiu este supra-aglomerat și există riscul unei alunecări de teren, rampa fiind umplută la capacitatea maximă.

 

 

Din partea Consiliului Județean a fost prezent Ioan Țintean, iar Vitalia a fost reprezentată de Liviu Tănase. Dumitru Bălăjan, primarul Dumitrei a fost și el prezent. Din partea protestatarilor a fost delegat Dan Nimigean, cel care a coordonat această acțiune de protest. La poartă s-a constituit un grup ad-hoc pentru a verifica modul în care sunt depozitate deșeurile la Tărpiu, dar NU a fost permis accesul ziariștilor. Excepție a făcut un cameraman de la AS-TV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După vizita din rampă, comisia a anunțat la unison un miting în fața Consiliului Județean. În paralel, Liviu Tănase a acordat interviuri în care reproșa Consiliului Județean că NU investește din redevență în dezvoltarea sistemului, prin achiziționarea unor utilaje moderne, de lipsa unei stații de sortare și de tratare mecano-biologică (TMB), de inexistența unor vane (robineți) sau în cumpărarea de teren pentru realizarea de noi celule. Acesta s-a plâns de faptul că a preluat un sistem ne-funcțional și a observat acest lucru abia după recepție. Nu a pomenit NIMIC despre faptul că VITALIA NU gestionează corespunzător depozitul de la Tărpiu și a arătat mereu cu degetul spre alții!

Vrăjeala lui Tănase e prea ieftină! Vezi-Doamne VITALIA e fata mare care s-a măritat cu incompetenții care au implementat proiectul de 36 de milioane de euro, cu cei A.D.I și cu bistrițenii care NU sortează deșeurile! Ne lași?

 

După 3 ani și jumătate de la inaugurare, cei implicați susțin că de fapt ei NU sunt specialiști, că este vorba de un proiect-pilot și că vor remedia problemele din mers. Contractul pentru depozitul de la Tărpiu a fost încheiat în martie 2013. La fel ca în cazul colectării, pentru DEPOZITAREA la Tărpiu  tariful perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL a crescut  de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA.

Depozitul de la Tărpiu este administrat pe 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care plătește o redevenţă trimestrială Consiliului Județean, iar banii obținuți se vor folosi pentru construcţia celorlalte trei celule sau a altor investiții care se impun.

 

Purtătorul de cuvânt al VITALIEI s-a plâns de instabilitatea terenului și de faptul că cetățenii din județ NU colectează selectiv, iar compania este OBLIGATĂ să preia camioanele cu deșeuri ne-selectate.

Tănase a fost ironic și a spus că NU miroase urât în zonă, iar în București mirosul este mult mai toxic decât în Tărpiu. La întrebarea lui Dan Nimigean despre perdelele de vegetație care trebuiau plantate pentru a absorbi din praful degajat din manipuarea deșeurilor, Tănase a fost ironic și s-a referit la perdelele de Pașcani. Referitor la miting, Tănase sugerează că protestatarii sunt agitatori manipulați și că la o adică și el “poate să facă așa (fluiere și huiduie) până mâine!”

 

Cum MINTE VITALIA și cum arată cu degetul pe alții, când de fapt ei sunt la BUTOANE și au făcut PRAF depozitarea ecologică! 

 

 

 

 

 

 

Compania VITALIA SERVICII pentru Mediu gestionează depozitul de la Tărpiu, dar NU-și asumă vina pentru modul defectuos în care o face. Agenții de influență canalizează scandalul spre alte direcții și arată vinovați pe cei care au realizat acest amplasament, respectiv Unitatea de Implementare a Proiectului din mandatul lui Liviu Rusu, dar și actuala conducere a Consiliului Județean care NU continuă investițiile.

La pachet este prinsă și Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară, entitate cu rol privind infiintarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea si gestionarea in comun a serviciului de colectare, transportul, tratarea si depozitarea a deseurilor municipale pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre.

ianugurare-deseuri

ss1

 

 

 

 

 

 

Tănase se plânge că terenul este în pantă, că NU este intabulat, că populația NU sortează în prealabil deșeurile, că VITALIA NU are control asupra levigatului care reprezintă o reală sursă de poluare în cazul unor ploi abundente. Din cauza acestor factori, Tănase susține că VITALIA gestionează cu dificultate depozitul din Tărpiu.

 

Ce a uitat să spună agentul VITALIEI, Liviu Tănase!

Există INSTALAȚIE de sortare a deșeurilor în incinta depozitului de la Tărpiu, doar că NU este folosită din moment ce groapa este plină de deșeuri ne-sortate (pungi, PET-uri, folii, care NU ar avea ce căuta într-un depozit ecologic. 

v5

 

 

 

 

 

 

Instalatia de sortare deseuri din judetul Bistrița Năsăud este amplasată în zona localității Tărpiu-Dumitra si este dimensionata pentru o capacitate anuală de până la 15.000 tone deșeuri. Categoriile de deșeuri care se pot sorta sunt: hârtie-carton, plastic, PET, textile, sticlă, aluminiu, s.a.

k1

k5

 

 

 

 

 

 

 

k6

k3

 

 

 

 

 

 

 

Instalația este amplasată într-o hală realizată din construcție metalică închisă și învelită în scopul protejării echipamentelor și a personalului deservent de intemperii. Platforma stației de sortare este betonata fapt care permite o manipulare usoara a deșeurilor. Echipamentele componente ale instalatiei de sortare Bistrita -Năsăud cuprind: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare), desfăcător de saci S III – DA -135, separator magnetic tip DNP 115/150, cabină de sortare, presă de balotat tip HPK -50 BSK cu Perforator de PET încorporat, sistem automat de aspirare-eliminare praf sistem electronic de monitorizare și control SCADA , s.a. În cabina de sortare este montată o banda transportoare pe care sunt amplasate 8 posturi de sortare.

 

– sortarea deșeurilor a fost realizată tot de ei, prin compania de colectare VITALIA S.A, care între timp a reziliat contractul și a plecat din Bistrița. După ce deșeurile erau ridicate, trebuiau duse la centrele de sortare și ulterior la Tărpiu, unde era cântărite. Teoretic, după sortarea prealabilă, depozitul de la Tărpiu devenea ecologic.

– se simte miros de gunoi de la kilometri distanță, deoarece NU se respectă tehnologia.

– poluarea râului Șieu cu levigat a fost EXCLUSIV din vina lor, motiv pentru care au fost amendați cu 60.000 de lei

– depozitul NU este gestionat corespunzător și sunt GRAVE abateri de la proiect: NU se produce compost, levigatul ar trebui folosit ca îngrășământ, NU se respectă tehnologia impusă, de acoperire cu straturi de pământ (“în pături”) a deșeurilor.

– NU sunt sortate corespunzător DUPĂ ce ajung în rampă, de aceea sunt folii de plastic și PET-uri .

Tocmai din aceste motive, reprezentanții VITALIEI NU au permis acccesul jurnaliștilor în rampă, motivând că sunt companie privată și au dreptul de a selecta persoanele.

Spiritele s-au inflamat și oamenii NU au permis accesul unui camion în rampă, motiv pentru care acesta a fost retras. Căile de acces au fost păzite de jandarmi, pentru a NU fi blocate. Nu au avut loc incidente majore, doar vociferări și huiduieli la adresa lui Țintean, Tănase și Bălăjan, primarul din Dumitra.

 

 

 

 

 

Radu Moldovan se află în concediu, dar locuitorii din Tărpiu îl vor aborda peste o lună, când vor sosi în fața Consiliului Județean pentru a cere explicații. Moldovan este președintele Consiliului Județean, președintele A.D.I, președintele P.S.D, partid care are majoritatea în Adunarea Generală a A.D.I. Practic are o serie de pârghii de control asupra situației privind managementul deșeurilor, situație care a degenerat și care este dirijată abil către domnia sa, chiar de către colaboratorii săi de la VITALIA.

Citiți și:

VITALIA pleacă din județ și rezilează contractul de COLECTARE a deșeurilor. Groapa de la Tărpiu rămâne în gestiunea lor!

https://www.ziardebistrita.ro/good-bye-vitalia/

 

 

4 bookmark
11 notes
50 views
bookmark icon

11 thoughts on “Și-o trag între ei! Tănase “șopârla Vitaliei” a DIRECȚIONAT scandalul de la Tărpiu! S-a anunțat un miting de amploare la Consiliul Județean, după ce vine Radu Moldovan din concediu!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.