Ultimele noutati

Sindicaliștii din Învățământ sunt pregătiți să iasă în stradă! Protestele sunt programate să înceapă pe 2 octombrie

Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a decis să înceapă protestele din 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din Învățământ.

Sindicaliștii reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3 la sută din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

Totodată sindicaliștii suntem nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. Și cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat se află pe lista de nemulțumiri.

În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%.

În acest context, Federația Sindicală a cerut Guvernului României începerea negocierilor şi încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluţionate aceste solicitări.

În situaţia în care Guvernul României va ignora solicitarea FSLI, vor începe acţiunile de protest, după cum urmează:

  • În data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ;
  • În zilele de 4 şi 5 octombrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului.

Proteste se vor organiza și la Bistrița. Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ filiala Bistrița-Năsăud, Emil Mocian, declară că și sindicaliștii bistrițeni se raliază acestor acțiuni.

Sursa foto: www.ziarulunirea.ro

Citește și: 

sanitas-480x300Sindicaliștii din Sănătate se pregătesc de proteste! Urmează mitinguri și chiar grevă generală

 
Caricatură

Ziar de Bistrita