Simbolul Revoluției din 22 Decembrie a fost MUTAT în cimitir, departe de ochii lumii, ca PSD-iștii să NU simtă presiune! Acum, se adună semnături ca să aducă TROIȚA înapoi, în Piața Petru Rareș!

În 22 Decembrie 1989, peste 10.000 de bistrițeni s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. După un marș prin tot orașul, demonstranții au ajuns, în jurul orei 9:00, în Piața Petru Rareș, în fața sediului Județenei P.C.R. Aici s-a scandat împotriva comunismului și a dictatorului, aici s-a cerut libertate pentru poporul român.

În mod simbolic, în Piața petru Rareș s-a ridicat o troiță din lemn, iar în acest an, torița a fost MUTATĂ în Cimitirul de pe str. Tărpiului!

Inițiatorii unui demers civic adună semnături și solicită autorităților să aducă înapoi în Piața Petru Rareș. troița ridicată în memoria martirilor Revoluției Române din Decembrie 1989.

Troița a fost MUTATĂ în Cimitir, departe de ochii lumii! Astfel, pe 22 decembrie, PSD-iștii au avut LINIȘTE!

Cu câteva zile înainte de comemorarea martirilor Revoluției Române, autoritățile locale au mutat în cimitirul de pe deal, hoțește, toița care marca locul în care s-au adunat demonstranții bistrițeni în Decembrie 1989.

PSD-iștii NU au simțit presiunea străzii și au avut parte de onoruri militare!

De remarcat că la comemorarea din 2018 a participat și managerul George Avram, cercetat penal pentru fals în înscrisuri. Ziar de Bistrița a scris pe larg despre acest caz!

Pentru a obține indemnizația de revoluționar (de aprox. 500 de euro/lună, George Avram ar fi falsificat documente care să ateste că a fost prezent la București, la Baricadă.

Bistrița mai are doar 3 revoluționari, după modificările aduse legii: George Avram, Ioan Bența și Ioan Blaga. Cei 3 ar fi luat acest titlu în urma unui scenariu fals, prin care ar fi fost prezenți fost la baricada din București din 21 decembrie, după care ar fi venit la Bistrița să pornească iureșul din Zona Industrială.

D.N.A-ul a fost sesizat prin auto-denunțul lui Ioan Bența, implicat în înscenarea care a avut loc într-o casă conspirativă din București. Ioan Bența și Ioan Blaga au recunoscut faptele, în mod public. Avram e singurul care neagă acuzațiile. Dosarul este în cercetare.

În 22 decembrie, pe o ploaie măruntă, 40 de bistrițeni au ieșit în stradă să-i comemoreze pe Eroii Revoluției! Au depus o coroană FIX în locul troiței care a fost MUTATĂ!

În 22 dcembrie 2018, proximativ 40 de bistrițeni au venit în Piața Petru Rareș să-i comemoreze pe cei căzuți pentru libertate, în decembrie 1989… și au combinat acțiunea cu un protest anti-Dragnea! Pe o ploaie măruntă , oamenii au scandat anti-Dragnea și au huiduit împotriva Ordonanței privind amnistia și grațierea.

Aceștia au depus o coroană de flori în locul Troieței de Lemn, care între timp a fost dusă în cimitir. În timp ce se aprindeau lumânări și candele, de la portavoce se auzeau cântecele lui : “Vino Doamne!” (Vali Sterian) și “Imnul Golanilor.” (Cristian Pațurcă)

Unde semnezi ca să fie adusă TROIȚA înapoi !

Pe pagina campania de clic se adună semnături pentru ca monumentul să fie adus înapoi în Piața Petru Rareș… acolo unde s-a adunat mulțimea în 1989.

CLICK să semnezi!

5 comments

  1. Puie pesedeu !

  2. Boala mutarii statuilor la Bistrita se extinde mai ceva ca pesta porcina africana. Dupa ce in anii trecuti primarul Ovidiu Cretu a facut praf istoria orasului prin mutarea statuilor din locul lor firesc dupa mintea lui cea proasta, iata ca la finalul anului trecut, troița închinată eroilor Revoluției din decembrie 1989, a fost si ea mutată din Piața Petru Rareș în Cimitirul Municipal. Prefectul Ovidiu Frenț a spus atunci că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță și de aceea s-a decis amplasarea ei lângă Cimitirul Eroilor. De remarcat acel limbaj de lemn „s-a decis” care ascunde si o doza de lasitate, de parca acel decident nu ar avea un nume si prenume.
    In plus este vorba si de ignoranta, dat fiind faptul ca prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Prin urmare troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Prin urmare , afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita. Dimpotriva, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Romane din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri, marcand momentul cand Romania a parasit „drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe „drumul democratiei”. Prin urmare, troita nu este un monument funerar si ea trebuie readusa in locul sau din fata prefecturii, cu atat mai mult cu cat in acest an se implinesc 30 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989.

  3. Asa cum au sters comunistii lui Ceausescu istoria de dinainte de ’47 asa vor sa stearga comunistii ramasi si istoria lui decembrie ’89.

  4. Adusă înapoi !!!

  5. Balan Marius -ecologist PV

    Le promitem oficialilor ca daca aduc TROITA inapoi le vom pune si lor cate o lumina sus pe deal cand le va veni randul in mod natural. Pana una alta ca si participant direct la REVOLUTIA ROMANA va somez sa nu va jucati cu amintirile sfinte ale romanilor. RUSINE !!!