Situația lucrărilor pe cursurile de apă din Bistrița-Năsăud. Noutăți și despre acumularea Colibița

institutia prefectului bn

Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST), Rodica Ioana Diaconescu, a prezent stadiul lucrărilor efectuate pe mai multe cursuri de apă din județ, lucrări care au fost necesare în urma fenomenelor hidrometeorologice din vara acestui an. În cele mai multe cazuri, lucrările sunt finalizate în totalitate. 

După cum știți, în luna iulie 2019, județul Bistrița-Năsăud a fost unul dintre județele cele mai afectate de fenomenele hidrometeorologice care au avut loc pe cursurile de apă Budac, Șieu, Dipșa. În urma acestor evenimente s-a luat măsura promovării unor obiective de investiții pentru punerea în siguranță a localităților din imediata apropiere a acestor cursuri de apă”, a declarat Rodica Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa precizând că suma alocată județului Bistrița-Năsăud a fost de 150 de milioane de lei.

În ședința Colegiului Prefectural, Rodica Ioana Diaconescu a prezentat obiectivele de investiții pentru care a fost alocată suma totală de 150 de milioane de lei, precum și stadiul lucrărilor.

Directorul ABA Someș-Tisa a mai adăugat că una dintre cele mai mari lucrări promovate a fost cea de pe Valea Budacului, la Budacu de Jos. ”Creșterile de nivel pe Valea Budacului au fost cele mai mari și au pus în pericol cele mai multe case. A fost o lucrare în valoare de 39 de milioane de lei, care a prevăzut 9 km de reprofilare arie, 11,9 km de consolidare de mal, 12 praguri de fund și reabilitarea stației hidrometrice de la podul din Budacu de Jos”, a mai precizat Diaconescu.

În ceea ce privește lucrările de pe râul Dipșa, la Lechința, directorul ABA Someș-Tisa a mai spus că pentru această lucrare în valoare de 10,5 milioane de lei au fost consultați speciliștii Jaspers. ”Este o lucrare mai aparte, la care au fost consultați specialiștii Jaspers cu care ne consultăm pentru acumularea Colibița. Este o lucrare în zonă protejată și s-a optat, pentru prima oară în România, pentru o soluție cât mai prietenoasă cu mediul. Este vorba de o saltea care va susține iarba care practic va consolida malurile. Ne-am dat seama că simpla reprofilare și aranjare a malurilor nu ar fi suficientă în cazul unei viituri, motiv pentru care au fost consolitate cu acest geotextil care se fixează pe maluri prin creșterea ierbii și a vegetației, prin revegetarea malurilor”, a mai spus Diaconescu.

În ceea ce privește celelalte lucrări, iată stadiul acestora:

”Aproape toate lucrările din județul Bistrița-Năsăud au fost finalizate. Mai sunt câteva lucrări care au un procent de 4-5 la sută remedieri ale unor defecțiuni. De exemplu, la Șieuț, în timpul săpăturilor a fost afectat drumul. Acum mai trebuie reabilitat doar acel drum. Aceste lucrări urmează a fi decontate în luna decembrie”, a mai spus Rodica Ioana Diaconescu.

Noutăți cu privire la proiectul privind reabilitarea barajului de la Colibița

Referitor la acumularea Colibița, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa are în vedere continuarea proiectului care vizează reabilitarea barajului.

În urma tuturor sesizărilor, a ONG-urilor, studiul de fezabilitate de la Colibița a fost refăcut integral și a fost reaprobat săptămâna trecută în cadrul Administrației Naționale Apele Române și transmis către Ministerul Apelor și Pădurilor pentru reavizare. Se va merge pe acest nou studiu de fezabilitate. S-au redus la maxim toate lucrările care au fost considerate relativ neprietenoase cu mediul, inclusiv unele lucrări din piatră au fost scoase și s-au înlocuit cu lucrări cu lemn, fascine. Ne-am străduit să îl promovăm mai ales pentru reabilitarea barajului și eu zic că am reușit să ajungem la un consens cu Uniunea Europeană. Vom continua și eu sper ca anul viitor să putem demara lucrările la acest obiectiv”, a mai completat Rodica Ioana Diaconescu.

În plus, în viitor, Adminstrația Bazinală de Apă Someș-Tisa are în plan promovarea unor investiții și pe cursurile de apă din zona Năsăudului.

 

One comment

  1. Obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița-Năsăud”, este cel mai important proiect complex, necesar si mai ales benefic pentru comunitătile locale din zona străbătută de râul Bistrita Ardeleană. Lacul de acumulare de la Colibiţa impreună cu albia râului Bistrița din aval de baraj se constituie intr- un ecosistem, indeplinind mai multe functiuni.
    Pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor, Lacul de acumulare Colibiţa mai indeplineste rolul foarte important de sursă de apă potabilă pentru localitătile din aval , inclusiv pentru orasul Bistrita. De aceea, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să fie din categoria celor „prietenoase cu mediul”, care să contribuie la protectia ecosistemului. In acelasi timp, este important este ca odată cu lucrările de consolidare a barajului, la Colibiţa să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul care asigură sursa de apă potabila pentru localitătile din aval de baraj, dar si pentru locuitorii din zona de câmpie a judetului care nu dispune de un curs de apă cu regim permanent.