SJU Bistrița a primit aprobare de la Ministerul Sănătății pentru a utiliza plasmă recoltată de la donatori vindecați de COVID-19 pentru a trata alți pacienți infectați cu noul coronavirus

 -  -  1967Spitalul Județean de Urgență Bistrița a primit aprobare de la Ministerul Sănătății pentru a folosi plasmă recoltată de la donatori vindecați de COVID-19 în tratamentul pacienților aflați în stare critică, a anunțat managerul unității medicale, Gabriel Lazany.

Prof. Dorel SĂNDESC, președintele comisiei ATI din cadrul Ministerului Sănătății, a răspuns solicitării Spitalului Jjudețean și a confirmat acordul comisiei pentru utilizarea plasmei recoltate de la donator vindecat COVID-19 la tratamentul pacienților critici din cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Bistrița”, a declarat Gabriel Lazany.

Recoltarea plasmei se va face la Centrul de Trasfuzie Sanguină Bistrița, unitate în dotarea căreia a intrat un echipament de plasmafereză cu ajutorul căruia va fi recoltată plasma de la donatori vindecați de COVID-19.

Potrivit Ministerului Sănătății, plasma de la donator vindecat COVID-19 se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

  • se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
  • prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
  • sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.

1 notes
92 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *