Slujbe de pomenire a eroilor neamului, de Înălțarea Domnului

Astăzi este o zi cu dublă semnificație. Creștinii ortodocși sărbătoresc atât Înălțarea Domnului, cât și Ziua Eroilor, prilej cu care  în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului.

La sărbătoarea ‘Înălţării Domnului’ şi Ziua Eroilor din ziua de joi, 28 mai 2020, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate„, a anunţat Patriarhia Română.

La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul „Înălţării Domnului” a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei creştine, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român”, mai completează Patriarhia Română.

Cu acest prilej, reprezentanții instituțiilor publice din Bistrița-Năsăud au transmis mesaje:

În această zi ne gândim la toți eroii noștri, fie că au fost mari conducători iar numele lor sunt iconice în definirea identității noastre naționale, fie că au fost oameni simpli cu loialitate față de țară și de valorile neamului românesc, care au săvârșit acte de vitejie ce au dus la împliniri mărețe.
Simțim un gol în inimi când ne gândim că mulți dintre ei au plătit cu viața în luptă . Însă acel gol se umple când vedem acum, în contextul dificil în care ne aflăm, că spiritul eroic se transmite de la generație la generație, iar militari, polițiști, jandarmi, pompieri, cadre medicale sunt în prima linie, muncind zilnic în lupta combaterii acestui virus care ne-a acaparat viețile. Ei ne vor elibera, ne punem nădejdea în ei că vom ieși învingători și din această luptă, chiar dacă inamicul este invizibil. Mai avem printre noi și o altă categorie de modele constituită din oameni simpli, cu simțul dăruirii, care în starea de urgență au ajutat voluntar mii de nevoiași care au fost izolați din nevoie sau în urma unui destin nefavorabil. Cu toții sunt niște exemple pentru comunitățile în care ne aflăm și, totodată, speranța că umanitatea din noi triumfă în momentele de cumpănă. “Ziua Eroilor nu se celebrează întâmplător în sărbătoarea sfântă a Înălțării Domnului. Este de datoria noastră să avem grijă de aceia pe care încă îi avem între noi. Azi ne înclinăm în fața eroilor noștri, atât cei ai trecutului, cât și cei de azi!
”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

”Eroii sunt plămădiți din curaj, sacrificiu, credință și dragoste de patrie. Domnul Nostru Iisus Hristos s-a jertfit și a biruit moartea, iar străbunii noștri au murit pe front, să avem o țară, o limbă și un viitor. Nu întâmplător, de Înălțare se sărbătorește și Ziua Eroilor. Pomenirea eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru patrie, este o datorie pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare creștin. Eroilor cunoscuți și necunoscuți, le datorăm astăzi existența noastră ca neam. Slavă eroilor neamului românesc! Hristos S-a Înălțat!”, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

”Înălţarea Domnului este o zi cu o deosebită semnificație pentru noi, o zi în care noi ca popor pomenim eroii neamului românesc. Am depus azi o coroană cu flori în memoria tuturor celor care au luptat pentru binele țării noastre și le mulțumim pentru jertfa lor. Toți cei care doresc pot depune la Monumentul Eroilor din centrul orașului un omagiu cu flori în amintirea celor care sunt eroii noștri”, a precizat și primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

”Eroii neamului nostru au apărut întodeauna când România a avut nevoie de ei! Dacă vorbim de trecut, istoria ne prezintă multe exemple de eroi, pornind de la domnitorii români care au apărat creștinătatea occidentală, trecând la oamenii politici care au indeplinit visul de unire a românilor și la soldații care s-au luptat și s-au jertfit pentru a menține această unire. Dacă ne uităm la prezent, suntem mândri să vedem eroii zilelor noastre – cadrele și personalul medical care s-au luptat și s-au sacrificat cu acest cumplit virus. În fiecare din noi se găsește un erou, care apare când sentimentul de iubire de patrie și de români este puternic și sincer! Fiecare din noi poate fi erou prin responsabilitate, hărnicie, curaj și verticalitate! Să ne înălțăm astăzi, și în fiecare zi a vieții noastre, asemeni Domnului nostru Isus Hristos, să fim mai buni, mai plini de iubire, mai dornici să construim împreună o comunitate frumoasă!”, a transmis viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.

Ziua Eroilor este un minunat prilej de a cinsti memoria înaintașilor noștri jertfiți în lupta pentru apărarea țării, credinței şi neamului românesc.
Astfel, an de an, în această zi, gândurile noastre se îndreaptă spre cei care, prin jertfa lor umană au făurit România Mare, au apărat libertatea şi independenţa statului şi au menţinut trează încrederea poporului român în valorile sale. Jertfa acestui popor este admirabil reliefată în textul inscripţiei de pe Arcul de Triumf din capitala României: „După secole de suferinţe, creştineşte îndurate şi după lupte grele pentru păstrarea fiinţei naţionale, după apărarea plină de sacrificii a civilizaţiei umane, se îndeplini și dreptatea pentru poporul român…”. Cred, în același timp, că trebuie să ne gândim câteva clipe şi la cei care astăzi sunt în misiuni pentru ţară şi apără, poate chiar cu preţul vieţii lor, cauza unei lumi mai bune, mai tolerante. Vă invit în această zi să ne îndreptăm atenția şi gândurile noastre înspre cei care au și-au dat viața pentru ţară, înspre eroii care au scris cu sângele lor istoria poporului român şi au păstrat vie conştiinţa naţională. Dumnezeu să îi aibă în pază, iar nouă să ne dea tăria, înțelepciunea şi determinarea de a nu le ignora niciodată sacrificiul, nici noi, nici generațiile care vin. Hristos S-a Înălțat!
”, a transmis primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea.

”Hristos s-a înălțat, dragi bistrițeni! Odată cu Înălțarea Domnului celebrăm și Ziua Eroilor, când ne aducem aminte de toți acești bravi români care și-au dat viața pentru păstrarea identității naționale, pentru independența și suveranitatea României!”, a transmis deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

One comment

  1. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când în România a fost decretata Ziua Eroilor drept sarbatoare nationala, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 care stabilea să fie celebrata in fiecare an de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Invierea Domnului. Această dată a fost stabilită în urma negocierilor la Tratatul de pace de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prinntre altele si la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. Prin urmare, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.
    În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data pentru Ziua Eroilor a fost schimbată la 9 mai. Abia după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială.
    În prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care , potrivit legii, este sărbătoare națională.
    În ultimii ani, sarbatoarea dedicata cinstirii eroilor avea loc la monumentul in forma de SULA amplasat parcă dinadins langa PREFECTURA, pentru a da sens sintagmei „ce are sula cu prefectura”. Pe locul respectiv pana in 2009 s-a aflat bustul lui Petru Rares, pe care un primar incult l-a mutat din piata cu acelasi nume, pentru a face loc controversatului monument de parca nu se gasa alt loc in tot orasul. Cu atat mai mult cu cat la Bistrita, există din perioada interbelică un Cimitir al Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania. In plus, la Bistrita mai exista si Strada Eroilor. Situata intre strazile Romana si Ioan Slavici, La capatul dinspre strada Ioan Slavici , in prelungirea Strazii Eroilor se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar putea fi amenajata “Piata Eroilor”, unde sa fie organizate manifestările cu caracter militar religios. Tot aici ar putea fi construită o biserică monumentală cu hramul “Inăltarea Domnului” si care să fie piesa dominantă a pietei respective.