Șoferi aflați sub influența alcoolului, implicați în accidente rutiere; unul a avariat trei autoturisme parcate, altul a intrat cu mașina într-un gard

 -  -  1166


Doi șoferi care s-au urcat la volanul unor mașini după ce au consumat băuturi alcoolice au fost implicați în accidente rutiere. Unul dintre ei a avariat trei autoturisme parcate, în vreme ce altul a intrat cu mașina într-un gard.

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, unul dintre accidente a avut loc în Bistrița, pe strada Sucevei.

La data de 23 iunie, în jurul orei 03:00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Bistrița au intervenit la un accident rutier, soldat cu pagube materiale. Un bărbat de 44 de ani din Bistrița, în timp ce conducea un autoturism pe strada Sucevei din municipiu, a acroșat trei autoturisme staționate, provocând pagube materiale. În urma identificării și legitimării conducătorului autoturismului, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost transportat la spital, unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei”, precizează IPJ Bistrița-Năsăud.

În cauză s-a întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Cel de-al doilea accident a avut loc pe raza localității Șanț.

În seara de 22 iunie, în jurul orei 23.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe raza localității Șanț. La fața locului, polițiștii au constatat faptul că un bărbat de 59 de ani, din Valea Chioarului, județul Maramureș, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Șanț, a intrat în coliziune cu gardul unui imobil. Din fericire, în urma accidentului, nu au fost înregistrate victime. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind de 1,26 mg/l alcool în aerul expirat și a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre în vederea determinării alcoolemiei”, mai completează IPJ Bistrița-Năsăud.

Și în acest caz a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate în vederea tragerii la răspundere penală a celui vinovat de comiterea faptei.

Oamenii legii atrag atenția șoferilor să nu se urce la volan după ce au consumat alcool.”Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi o pedeapsă cu închisoarea”, spun polițiștii.

În cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

  • Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
  • Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

De asemenea, polițiștii subliniază că nici refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani în acest caz.

0 notes
291 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *