Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost inclus în Programul Național de Traumă

spitalul judetean bistrita

Secțiile de Neurochirurgie și Ortopedie și Traumatologie ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost incluse în Programul Național de Traumă, ceea ce înseamnă un real câștig pentru unitatea medicală, dar și pentru medicina bistrițeană.

Potrivit managerului unității medicale, Gabriel Lazany, autoritățile din Bistrița-Năsăud au făcut demersuri ani la rând pentru ca spitalul să fie inclus în acest program, dar acestea s-au concretizat abia după ce Alexandru Rafila a preluat portofoliul Ministerului Sănătății.

După ce am trimis solicitări la 5 miniștri ai Sănătății, cel de-al șaselea ne-a adus noroc pe Programul Național de Traumă pe care ne chinuim să intrăm de câțiva ani. Includerea în acest program va ajuta financiar și material Spitalul Județean, în mod aparte specialitățile incluse în program”, a spus Gabriel Lazany, care i-a și mulțumit ministrului Alexandru Rafila pentru că a aprobat cererea unității medicale din Bistrița.

Totodată, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a completat că, până la includerea spitalului în acest program, costurile pentru intervenţiile în cazurile de traumă erau suportate de autoritățile locale, iar acestea nu erau deloc mici întrucât în astfel de situații se folosesc foarte multe implanturi din titan (plăcuţe, tije, şuruburi pentru craniu, coloană vertebral etc.).

”Îi mulțumesc din suflet domnului prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, că, după aproximativ 5 ani de lupte, am reușit să intrăm cu secțiile de Neurochirurgie și Ortopedie ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița în Programul Național de Traumă. Până acum, spitalul și Consiliul Județean au suportat costurile deloc mici cu intervenţiile în cazuri de traumă. Ceea ce nu am reușit să facem în 5 ani, am reușit într-o săptămână cu domnul ministru Alexandru Rafila. Vă mulțumesc din suflet! Chirurgii noștri sunt bucuroși că vor putea să acorde mare atenție tuturor celor care au nevoie”, a precizat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Programul naţional pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute presupune tratamente pentru leziunile traumatice acute neurocraniene şi/sau viscero-craniene, vertebro-medulare şi ale membrelor sau centurilor care necesită implanturi aloplastice pentru restabilirea anatomo-funcţională a regiunii sau segmentului/segmentelor interesat(e) în primele 48 de ore de la producerea (diagnosticarea) leziunilor, dar şi achiziţia dispozitivelor medicale necesare efectuării acestor tratamente. Programul este finanțat de la bugetul de stat și din veniturile proprii ale Ministerului Sănătății.