Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost inclus într-un program al Ministerului Sănătății privind tratarea imediată a pacienților cu accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației.

Pentru a oferi cele mai bune îngrijiri în tratarea imediată a acestei afectiuni, Ministerul Sănătății a derulat între anii 2015 – 2018 programul pilot “Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC”. Prin intermediul acestui program au fost tratați în această perioadă 1.829 de pacienti, fiind finanțat cu suma de 12,7 milioane lei.

Începând cu anul 2019, Ministerul Sănătății anunță că a extins acest program, prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale, câte erau până în 2019, la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judete și a municipiul Bucuresti. Pe această listă a ministerului figurează și Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Managerul unității medicale din Bistrița, Gabriel Lazany, a declarat că ”și Spitalul Județean de Urgență Bistrița este cuprins în proiectul legislativ. Pentru a fi funcțional, trebuie aprobat și bugetul pe acest program, pentru că este vorba despre un program național. Ulterior se vor organiza procedurile aferente pentru achiziția materialelor specifice implementării programului. Restul condițiilor impuse sunt deja îndeplinite de Spitalul Județean de Urgență Bistrița. O condiție esențială era aceea a existenței unui computer tomograf în apropierea Unității de Primiri Urgențe, iar la Bistrița avem deja. La Bistrița se va face doar partea de tromboliză intravenoasă, pentru că fiecare spital, în funcție de categorie poate face anumite proceduri”. Spitalul Județean de Urgență Bistrița este un spital de categoria III.

Potrivit ministerul Sănătății, extinderea acestui program la mai multe spitale din țară va fi în beneficiul pacienților. ”Având în vedere această creștere a numărului de centre care pot efectua tratament prin tromboliză intravenoasă și datele raportate de centrele care au derulat programul pilot AP-AVC în perioada 2015 – 2018, se estimează că în viitorii doi ani aproximativ 6.000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni” arată Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

FOTO: Ministerul Sănătății

One comment

  1. Balan Marius - contribuabil

    Asta DA ! Multumesc doamna ministru SORINA PINTEA pt. implicare.