Sprijin de la Guvern pentru apicultorii români

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, o hotărâre privind acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2021.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt:

  • apicultori, persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii 145/2014, valabil la data depunerii cererii;
  • apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG 44/2008;
  • apicultori, persoane juridice.

Prin proiectul de hotărâre de guvern se propune acordarea unui sprijin de 23,7 lei/familie pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, valoare care reprezintă aproximativ 43% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor unice într-o singură tranşă, se mai arată în nota de fundamentare.

După aprobarea hotărârii de guvern, apicultorii vor depune cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar plăţile vor fi făcute de APIA până la sfârşitul acestui an.

ACTUALIZARE

Guvernul a aprobat Hotărârea privind schema „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol”. Scopul acestui ajutor este susţinerea activităţii în sectorul apicol pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie.