Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, dar au fost luate și unele măsuri de relaxare

 -  -  1229


Guvernul a prelungit cu încă 30 de zile starea de alertă în România, începând cu data de 13 mai 2021, printr-o hotărâre adoptată la data de 10 mai. De asemenea, au fost luate și unele măsuri de relaxare.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a prezentat elementele de noutate ale Hotărârii de Guvern, discutate anterior în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, condusă de premierul Florin Cîțu:

  • va fi permisă circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00-5:00 dimineața, pentru deplasare și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan;
  • Va fi permisă organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte;
  • Competițiile sportive se vor putea desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății. Participarea va fi permisă doar persoanelor vaccinate, celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, celor care prezintă rezultatul negative al unui test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore sau a unui test antigen nu mai vechi de 24 de ore.
  • Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, al instituțiilor de spectacole și/sau concerte se poată desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar că evenimente-test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății. Regulile privind accesul spectatorilor sunt similare celor aplicate în cazul competițiilor sportive.

”Astăzi a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, urmată de ședința de Guvern, pentru aprobarea hotărârii de guvern de prelungire a stării de alertă pe durata de încă o lună, începând cu data de 13 mai 2021 – bineînțeles, pe durata, cum am zis, de 30 de zile. Elementele de noutate în hotărârea de guvern: 1. permiterea circulației persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00-5:00 dimineața, pentru deplasare și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan; 2. este eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase, legată de domiciliu sau reședință, astfel se va permite organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte; 3. crearea posibilității astfel încât competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății; participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore. Asta era propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgență. În timpul ședinței de guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătății, și testul antigen nu mai vechi de 24 de ore, cu condiția prezentării unui rezultat certificat, adică, test antigen efectuat de cineva autorizat, care să emită pentru el un certificat de rezultat negativ. Bineînțeles, aici condițiile se stabilesc prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății. Totodată, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să se poată desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar ca evenimente-test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății; iar regulile privind testele PCR, antigen și persoanele care au fost bolnave în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile, rămân valabile, similar cu cele pentru activitățile sportive. Până în 1 iunie, bineînțeles, se vor mai face analize de către Comitetul interministerial și pentru măsurile care urmează să se implementeze începând cu 1 iunie sau după 1 iunie urmează să se revină până atunci cu alte acte, fie ale CNSU, fie prin hotărâre de guvern – depinde despre ce măsură vorbim”, a declarat Raed Arafat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Hotărârea din 10 mai 2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență poate fi consultată mai jos:

Anexa nr. 1 a hotărârii poate fi consultată AICI.

Anexa nr. 2 a hotărârii poate fi consultată AICI.

0 notes
354 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *