Start Concursului Interjudețean de Matematică și Informatică ”Grigore Moisil”

Concursul Interjudețean de Matematică și Informatică ”Grigore Moisil” a fost reluat după o întrerupere de 3 ani, cea de-a 35-a ediție a competiției desfășurându-se în acest final de săptămână la Bistrița. 

Deschiderea oficială a concursului a avut loc vineri după-amiaza, la Centrul Cultural Dacia din municipiu, în prezenta celor circa 250 de participanți din șapte județe ale țării – Cluj, Mureş, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Bihor şi Bistriţa-Năsăud.

Concursul este structurat pe două secțiuni – Matematică și Informatică – și reprezintă o etapă de pregătire în vederea participării la etapele naționale ale olimpiadelor la aceste discipline.

Alături de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, la deschiderea festivă a ediției cu numărul 35 au luat parte, printre alții, și deputatul Bogdan Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, și primarul Bistriței, Ioan Turc.

Prin participarea la competiții de acest nivel, copiii adună în portofoliul lor un succes profesional și unul de suflet, cu posibilitatea de a împărtăși preocupări din domeniul științelor exacte, așa cum sunt informatica și matematica. Elevi și profesori trăiesc împreună momente pe care le vor consemna în jurnalul de experiențe memorabile. Consider că în cadrul acestei competiții, matematica și informatica se îmbină armonios, sub ocrotirea unuia dintre cei mai valoroși matematicieni, Grigore Moisil, cu rădăcini în județul Bistrița-Năsăud. Astfel, nu întâmplător această ediție are loc în municipiul Bistrița, mai ales că, în acest an, comemorăm o jumătate de secol de la momentul în care „părintele informaticii” s-a retras printre stele. Nu trebuie uitată contribuția tuturor celor implicați: profesorii care i-au pregătit pe elevi, cei care au elaborat subiectele, corectorii, supraveghetorii, însoţitorii şi, nu în ultimul rând, organizatorii. Le-am mulțumit tuturor pentru încrederea că școala rămâne instituția fundamentală în dezvoltarea unui om. Le-am urat mult succes participanților, asigurându-i că se pot baza pe susținerea municipalității și de acum înainte, întrucât prin participarea la astfel de concursuri, dovedesc, așa cum susținea Grigore Moisil, că știința „nu trebuie lăsată să se învechească”, a transmis primarul Ioan Turc.

Concursul, care este dedicat elevilor de gimnaziu şi liceu, se va desfăşura în trei unităţi şcolare din municipiul Bistriţa: Colegiul Tehnic Infoel – secțiunea Matematică, la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” – secțiunea Informatică liceu şi la Colegiul Național ”Andrei Mureşanu” – secțiunea Informatică gimnaziu. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, un număr de 160 de elevi participă la secțiunea Matematică și 96 la Informatică.

FOTO: Facebook – Ioan Turc