Statistică pe județ: La examenul pentru obținerea permisului auto, aproape 50% dintre candidați sunt RESPINȘI!

 -  -  11798


Aproape jumătate dintre candidaţii din Bistrița-Năsăud care susţin examenul pentru obţinerea permisului de conducere sunt respinşi, conform datelor făcute publice de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița-Năsăud. Rapoartele oficiale arată că promovabilitatea a scăzut în 2018 faţă de 2017.

Pe parcursul anului 2018 au fost examinaţi 10.683 candidaţi, faţă de 9.981 candidaţi în aceeaşi perioadă a anului 2017 (+702), din care au fost declarați admişi, atât la proba teoretică, cât şi la cea practică, 5.509 candidaţi, faţă de 5.870 candidaţi admişi în aceeaşi perioadă a anului 2017 (-361), în procente rata de promovabilitate fiind de 51,56% faţă de 58,81% în aceeaşi perioadă a anului 2017” arată raportul privind activitatea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița-Năsăud.

Examinatori puțini, timp îndelungat de așteptare până la susținerea probei practice

Același raport al serviciului pe anul 2018 arată că activitatea de examinare a candidaţilor a avut de suferit din cauza numărului insuficient de examinatori auto şi a faptului că funcţia de şef serviciu a fost vacantă, până la data de 1 octombrie 2018, atribuţiile acestuia fiind preluate prin împuternicire de comisarul şef Teodor Gârda, care a participat, din acest motiv, sporadic la examinarea auto a candidaţilor. Totodată, acesta s-a transferat începând cu data de 1 noiembrie 2018 la instituția similară din Suceava.

Și în ceea ce privește categoriile pentru care examinatorii sunt atestaţi să examineze candidații există o problemă, în sensul că doar 3 examinatori din 6 au atestate corespunzătoare pentru categoriile A, CE şi DE, astfel că se impune obţinerea şi de către ceilalţi examinatori a
celorlalte categorii de permis.

Din cauza acestor deficiențe, cei care doresc să susţină examenul la proba practică trebuie să aştepte o perioadă îndelungată, de aproximativ 45 de zile pentru categoria B şi de 90 de zile pentru celelalte categorii, motiv pentru care este necesară încadrarea urgentă a unui ofiţer pentru postul vacant de examinator, cu atât mai mult cu cât unul dintre examinatori urmează să intre în concediu maternal din luna aprilie a anului 2019.

Activitatea de examinare a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere se desfășoară numai în municipiul Bistriţa, în toate zilele lucrătoare ale săptămânii.

Peste 110.000 de conducători auto în județ

Raportul de activitate pe anul 2018 mai arată că ”în evidenţa informatizată, la sfârşitul anului 2017, în Bistrița-Năsăud erau 104.151 conducători auto, în evidenţa manuală 10.567 conducători auto, iar în momentul de faţă sunt în evidenţa informatizată 110.778 conducători auto, iar în evidenţa manuală 10.521 conducători auto, ceea ce reprezintă o creştere cu 6.627 conducători auto în evidenţa informatizată şi o scădere cu 46 a numărului de conducători auto din evidenţa manuală”.

Pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud sunt autorizate şi funcţionează 39 de şcoli de șoferi şi 5 persoane fizice autorizate pentru pregătirea candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere la care sunt afiliaţi 168 instructori autorizaţi. Sunt autorizate şi funcţionează 9 laboratoare psihologice.

1 notes
923 views
bookmark icon

One thought on “Statistică pe județ: La examenul pentru obținerea permisului auto, aproape 50% dintre candidați sunt RESPINȘI!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *