Știați că: Primăria Bistrița poate amenda asociațiile de proprietari care NU curăță trotuarele din zona LOR! Ce amendă riscă fiecare cartier?

 -  -  2363


Primăria Bistrița a întocmit un Regulament de gospodărire a municipiului, prin care a trasat OBLIGAȚII către  persoane fizice și juridice!

Conform HCL nr. 153/2009, locuitorii și firmele din Bistrița sunt OBLIGATE să curețe zăpada de pe trotuare și de pe căile de acces. În caz contrar, Poliția Locală poate aplica amenzi.

Buna gospodărire, păstrarea şi întreţinerea curăţeniei, respectarea normelor de igienă, precum şi înfrumuseţarea municipiului Bistriţa, constituie o obligaţie permanentă a tuturor cetăţenilor din municipiul Bistriţa, a instituţiilor publice, a agenţilor economici şi a altor persoane juridice, cu domiciliul, rezidenţa sau sediul în municipiul Bistriţa,ori aflate în tranzit pe raza municipiului Bistriţa.

ART.4:  Instituţiile publice, agenţii economici, asociaţiile de proprietari şi celelalte persoane juridice şi fizice sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea întreţinerii, curăţeniei şi îmbunătăţirii aspectului edilitar al clădirilor, curţilor, împrejmuirilor, căilor de acces, precum şi a străzilor, drumurilor, locurilor publice şi zonelor verzi aferente acestora precum şi a terenurilor deţinute cu orice titlu. În acest scop le revin următoarele obligaţii:

 –  să asigure îndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din dreptul clădirilor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea sau în care locuiesc, până cel târziu la ora 9 dimineaţa. Zăpada şi gheaţa îndepărtate se vor depune pe carosabil lângă bordură fără să împiedice circulaţia şi scurgerea apei în sistemul de canalizare,

Pentru nerespectarea obligaţiilor, amenda este cuprinsă între 100 și 1.000 lei.

Ce OBLIGAȚII au firmele! 

Obligaţiile specifice ale agenţilor economici şi ale altor unităţi cu privire la întreţinerea şi asigurarea viabilităţii drumurilor publice! Pe perioada zilei, deszăpezirea intră în responsabilitatea administratorilor societăţilor comerciale. ( pe toată lungimea spațiului respectiv).

ART.7 – Agenţii economici specializaţi precum şi alte unităţi care execută lucrări edilitar-gospodăreşti, în funcţie de specificul activităţii, au următoarele obligaţii privind întreţinerea şi asigurarea viabilităţii drumurilor publice:

– să asigure îndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din dreptul clădirilor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea sau în care locuiesc, până cel târziu la ora 9 dimineaţa. Zăpada şi gheaţa îndepărtate se vor depune pe carosabil lângă bordură fără să împiedice circulaţia şi scurgerea apei în sistemul de canalizare.

 Pentru nerespectarea obligaţiilor, amenda este de la 200 lei la 1.500 lei .

Obligații în plus pentru locuitorii din cartierele-componente!

ART.8. – Cetăţenii care locuiesc în localităţile componente ale municipiului Bistriţa au pe lângă obligaţiile cu caracter general prevăzute la art.4 din prezenta hotărâre următoarele obligaţii specifice:

 – să îndepărteze zăpada şi gheaţa, imediat după depunere, de pe trotuarele din jurul imobilelor în care locuiesc;

În caz contrar, amenda este cuprinsă între 50 lei și 250 lei.

Primăria Bistrița este OBLIGATĂ să deszăpezească drumurile municipale, iar firma de salubritate SUPERCOM are obligații de deszăpezire prin contractul încheiat cu municipalitatea, pe anumite trotuare (acolo unde asociațiile de locatari NU au această obligație).

Deocamdată, Primăria a ezitat să taxeze asociațiile de locatari și au aplicat amenzi  doar unor firme care NU au curățat zăpada din fața sediului.

CLICK să vedeți Regulamentul

2 bookmark
0 notes
88 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.