Stimulentul de risc medical va fi de 2.500 de lei. Plata se va face începând cu drepturile salariale pe luna aprilie. Cine va beneficia de acești bani

 -  -  11231


Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș, a anunțat că stimulentul de risc pentru personalul medical implicat în lupta împotriva COVID-19 va fi de 2.500 de lei brut, de acest stimulent urmând să beneficieze circa 75.000 de cadre medicale.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, una dintre măsurile adoptate în ședința de Guvern de luni prevede acordarea unui spor de risc în sumă de 2.500 lei fiecărui medic implicat în lupta împotriva virusului SARS-COV-2.

De această sumă va beneficia şi personalul medico-sanitar, inclusiv cel auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Pentru aceste sume nu vor fi plătite contribuţii de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate. Fondurile alocate pentru plata stimulentelor de risc sunt de aproximativ 100 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Reamintim că, săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut prim-ministrului Ludovic Orban să analizeze posibilitatea acordării unui bonus lunar de 500 de euro medicilor care se ocupă de pacienţi infectaţi cu Covid-19.

Alte măsuri aprobate în ședința de Guvern:

• 30 de milioane de euro alocați persoanelor aflate în carantină, inclusiv familiile medicilor aflați în prima linie. Măsura are în vedere implicarea concretă a peste 1.000 de asistenți sociali care să acopere nevoile unui număr de minim 100.000 de persoane carantinate.

• 350 de milioane de euro pentru cumpărarea de echipamente medicale (ventilatoare, injectomate, teste COVID-19 etc.) și echipamente de protecție (măști, mânuși, combinezoane etc.), cu posibilitatea de a crește alocarea până la 500 de milioane.

• Șomajul tehnic în cuantum de 300 de milioane de euro: începând cu data de 4 mai Ministerul Fondurilor Europene decontează către Ministerului Muncii și Protecției Sociale/ Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sumele achitate angajaților care intră în șomaj tehnic.

• Suplimentar, 170.000 persoane aflate în carantină, izolare sau autoizolare, precum și copiii și persoanele instituționalizate în centre de tip rezidențial vor beneficia de pachete cu produse de igienă.

În consecință, suma totală alocată pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei COVI-19 ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Pachetul de intervenții reușește să armonizeze proiectele deja existente prin reorientarea acestora în contextul actual, cu realocarea sumelor rămase disponibile către măsuri concrete de susținere a sistemului medical și de revigoare a economiei”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

1 notes
356 views
bookmark icon

One thought on “Stimulentul de risc medical va fi de 2.500 de lei. Plata se va face începând cu drepturile salariale pe luna aprilie. Cine va beneficia de acești bani

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *