Știți care e cel mai avansat proiect european al administrației Radu Moldovan? Cel cu 10 MILIOANE de euro pentru after-school pe comunitățile de asistați social din Teaca și Lechința: mâncare și cursuri gratis pentru 2.000 de defavorizați, majoritatea rromi!

 -  -  1257


Consiliului Județean a reșit să atragă finanțare europeană pentru un proiect de integrare a persoanelor defavorizate. Proiectul în valoare de 10 MILIOANE de euro vizează comunitățile de asistați social din zonele Lechința și Teaca, zone controlate de Romeo Florian și Iustin Muntean, primari PSD.

Documentele de finanțare au fost semnate în luna septembrie și licitațiile se desfășoară cu rapiditate.

Proiectele prevăd programe de integrare, de școlarizare, pachete de servicii medicale și servicii de catering pentru asistații social din cele două localități. În acest proiecte ce se derulează din bani europeni sunt implicați mai mulți parteneri, astfel:

Primăria Teaca
Primăria Lechința
Centrul de Consultanță și Studii Europene
Brotac Medical Center
Tiger Security
Liceul Teoretic C.R Vivu din Teaca, Liceul Tehnologic Lechința.

Consiliul Județean în calitate de lider va coordona implementarea acestor proiecte

Pentru fiecare localitate Teaca, respectiv Lechința…. beneficiile vizate de implementarea proiectelor sunt următoarele:

– programe educaționale pentru 200 copii în Teaca și 200 în Lechința
– programe de formare profesională pentru 600 persoane adulte în Lechința și 800 în Teaca
– integrarea durabilă pe piața muncii a grupurilor vulnerabile pentru 160 persoane în Lechința și 160 în Teaca
– programe de educație inclusive inovatoare furnizate prin intermediul TIC;
– sprijin în deschiderea a 20 afaceri noi în Teaca și 20 în Lechința
– pachete de servicii medicale/sociale/socio-medicale pentru 1000 persoane;
– îmbunătățirea condiiților de locuit pentru 200 de persoane sărace din Teaca și 200 din Lechința, (minim 50 gospodării în ficare comună), programe de nediscriminare pentru 1.000 persoane în Teaca și 1.000 în Lechința
– sprijin în procesul de reglementare a actelor de proprietate pentru minim 50 persoane din Lechința și 50 persoane din Teaca.

Consiliul Județean merge pe încredințare-directă și de aceea proiectele se derulează cu viteză maximă!

În cadrul acestui proiect se desfășoară o serie de licitații pentru cazarea personalului la hotel. Consultanții și experții vor fi cazați la hotel pe durata implementării acestor proiecte!

Experții și formatorii implicați în acest proiect vor fi cazați la hotel. 50.000 de euro se cheltuie cu cazarea specialiștilor care țin cursurile de formare! 

Consiliul Județean coordonează achizițiile ce se realizează prin aceste proiecte. Pentru Lechința au fost scoase la licitație serviciile de cazare a formatorilor care vor susține cursurile specifice

Brotac Medical Center – 26.500 de lei cazare pentru 7 nopți/lună timp de 34 de luni.
Tiger Protector Company – 26.500 de lei cazare pentru 7 nopți/lună timp de 34 de luni.
Fundația Satean 26.500 de lei/cazare la hotel pentru 7 nopți/lună timp de 34 de luni.
Cazare la hotel pentru experții Centrului de Consultanță și Studii Europene: 10 nopți pe lună, timp de 32 de luni – 40.000 de lei. 

Toate aceste cheltuieli se aplică și în cazul proiectului similar ce se va desfășura la Teaca. În total aprox. 50.000 de euro se vor cheltui numai pentru cazarea personalului ce va susține cursurile.

Proiectul va dura până în 2020. Impact Lechința și Impact Teaca sunt cele mai avansate proiect de finanțare europeană ale Consiliului Județean.

Mâncare GRATIS pentru asistații social, până-n 2020: 1.5 MILIOANE de lei pentru catering pe proiectul pe Lechința și 1.5 milioane de lei pe Teaca!

Proiectul Impact Lechința se desfășoară în Lechința, Vermeș, Chiraleș, Sângeorzu Nou și se adresează unui grup țintă de 1.000 de persoane alcătuit din 200 de copii, din care 150 de etnie rromă și 800 de persoane adulte din care 550 de rromi.

Se urmărește formarea profesională pentru 600 de persoane adulte și integrarea pe piața muncii a 160 de persoane, pachete de servicii medicale pentru 1.000 de persoane. Servicii de catering pentru participanții la cursurile de formare profesională din Lechința (adulți): aproximativ 600 de sandwich-uri /zi, apă minerală, deserturi, cafea.

Conform proiectului se oferă stimulente financiare și rechizite pentru 150 de copii, cu scopul de a NU părăsi școala. Serviciile de catering pentru 150 de copii din școli implică o ciorbă, plus felul principal (carne+ granitură) plus deserturi. Valoarea estimativă pentru o porție este 15 lei.

Cantitățile sunt similare și pentru zona Teaca: 600 de sanwich-uri pe zi, apă minerală și cafea pentru ADULȚII ce participă la cursuri de formare, plus 150 de porții de mâncare caldă pentru copii (o ciorbă, plus fel principal, plus desert).

Se mai adaugă rechizite și pachete medicale.

Valoarea proiectului pe Lechința : 25.935. 643 de lei (aproximativ 6 milioane de euro), din care valoarea eligibilă angajată de Consiliul Județean – 7 milioane de lei. Diferența de 19 milioane de lei (nerambursabili) sunt dedicați ONG-urilor implicate în aceste proiecte , care vor face achiziții de pachete și consiliere pentru grupurile-țintă implicate în proiect.

Valoarea proiectului pe Teaca: 24.788.192 lei, din care valoarea eligibilă angajată de Consiliul Județean – 7.966.000 lei iar 16 milioane de lei vor merge către ONG-urile implicate în proiect. Proiectul IMPACT Teaca se desfășoară în localitățile Teaca, Viile Tecii, Pinticu – 1.000 de persoane, din care 200 de copii (135 de etnie rromă și 800 de persoane adulte (din care 550 de persoane de etnie rromă).

În cadrul componentelor de antreprenoriat, se vor putea acorda finanțări de pâna la 25.000 de euro pentru deschiderea unei mici afaceri de către persoane defavorizate, marginalizate si de etine romă din localitățile vizate.

 

Odată cu lansarea acestor proiecte pentru asistații social, consilierul județean Neia Lăcătuș s-a grăbit să -i mulțumească lui Radu Moldovan pentru aceste proiecte și i-a cerut ca pe viitor să le extindă și pentru celelalte grupuri defavorizate din întreg județul.

În timp ce atribuirile directe pe acest proiecte se desfășoară cu viteză maximă, Consiliul Județean NU a finalizat licitațiile din programul laptele și cornul, cu toate că elevii au început semestrul al II-lea.

Proiectele IMPACT Lechința și IMPACT Teaca sunt cele mai avansate proiecte europene al administrației Radu Moldovan. Acești bani europeni sunt accesați prin proiecte adresate special pe aceste direcții Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și NU pot fi folosiți în alte direcții!

Rămâne de văzut dacă aceste două proiecte vor atinge obiectivele propuse, însă cu siguranță primarii implicați vor cuantifica electoral aceste proiecte de 10 MILIOANE de euro prin care 2.000 de asistați social mănâncă zilnic o masă caldă, din bani europeni! 

0 notes
382 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *