Sub 20 la sută din cabinetele stomatologice din Bistrița-Năsăud se află în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cu ce probleme se confruntă sistemul dentar din județ?

 

 

Deși în Bistrița-Năsăud sunt peste 200 de cabinete de medicină dentară, puține dintre acestea se află în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), oferind astfel puține șanse pacienților de a beneficia de tratamente și intervenții decontate de Stat. Statisticile CJAS arată că din 212 cabinete stomatologice câte sunt în județ, doar 37 au încheiate contracte cu instituția, în restul activitățile desfășurându-se strict în regim privat.

Președintele director general al CJAS Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a precizat că  jumătate din cele 37 de cabinete provin din mediul urban, iar restul sunt din mediul rural. ”38 % sunt în Bistrița, două în Beclean și unul în Sângeorz-Băi. În orașul Năsăud nu există niciun cabinet care să lucreze în relație contractuală cu CJAS”, a declarat Camelia Ilișuan, în cadrul unei dezbateri pe teme de medicină dentară.

Camelia Ilișuan a mai completat că deși nu sunt mari finanțările alocate către această ramură, totuși acestea există. ”Nu sunt mari finanțările pentru aceste cabinete. În acest an, suma orientativă este de 2.000 de lei/lună/cabinet pe care CJAS o poate pune la dispoziție. În limita acestor fonduri, cabinetul poate efectua o serie de servicii medicale dentare către pacienți, care sunt decontate în proporție de 60 % sau chiar 100% de către CJAS”, a mai adăugat Ilișuan.

Șeful CJAS a menționat că un rol important în medicina dentară îl are prevenția, iar programele de prevenție sunt în sarcina Ministerului Sănătății, motiv pentru care a afirmat că ar fi indicat să se facă o propunere către minister în acest sens.

La dezbaterea ce a fost organizată de dr. Ana Gabriela Seni, membru în Comisia de Medicină Dentară a Ministerului Sănătății, a luat parte și președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Bistrița-Năsăud, Dr. Marius Pop, alături de mai mulți medici stomatologi, precum și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, și directorul adjunct al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, Crina Andreica. În cadrul întâlnirii au fost ridicate o serie de probleme cu care se confruntă această ramură, făcându-se totodată și câteva propuneri care să fie înaintate autorităților competente în găsirea soluțiilor necesare rezolvării acestora.

Astfel, dr. Codruța Vlad a ridicat problema slabei finanțări a sectorului de medicină dentară. ”Fondurile alocate stomatologiei au fost dintotdeauna la un nivel jenant. Nu poți să faci prevenție cu un plafon de 400 de lei/lună. E foate dureros să vină mama cu copilul la cabinet și când vede pe ușă că nu mai sunt fonduri pleacă”, a spus dr. Codruța Vlad.

La rândul său, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Bistrița-Năsăud, dr. Marius Pop, a completat că deși în județ situația cabinetelor școlare stomatologice este una bună, sunt câteva probleme care încă mai trebuie rezolvate. Astfel, dr. Marius Pop a afirmat că ar mai fi nevoie de un cabinet școlar în municipiul Bistrița, dar deși s-au făcut demersuri în acest sens în ultimii ani nu s-a reușit înființarea încă unui cabinet. O problemă este și faptul că orașul Beclean este singurul din zona urbană în care nu există un cabinet școlar stomatologic, deși în această zonă este vorba despre peste 2.000 de copii care ar fi beneficiari direcți. Și în acest caz s-au făcut demersuri pentru înființarea unui cabinet, însă fără rezultat.

Potrivit dr. Marius Pop o situație mai gravă este la Prundu Bârgăului, unde deși există aparatură performantă și toate dotările necesare, acestea zac neutilizate pentru că nu s-a găsit o soluție pentru finanțarea unui post de medic stomatolog. ”De 2 ani stăm și ne uităm la ele, ne expiră medicamentele. De 2 ani nu reușim să facem o finanțare pentru acest post”, a spus dr, Marius Pop.

În plus, și la Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o situație similară. ”Am cumpărat un aparat mobil de stomatologie. Stă în sala de echipamente a blocului operator, funcțional, totul e în regulă, dar nu putem face intervenții pentru copiii cu dizabilități fiindcă nu avem un chirurg buco-maxilo-facial la spital. Nu există posibilități de a angaja un astfel de medicu chirurg, deși ar trebui pentru că chirurgul buco-maxilo-facial poate interveni și în sfera ORL. Avem 4 echipe deja formate și așteptăm să putem intra să ajutăm copiii”, a mai completat dr.  Marius Pop. La ora actuală, copiii cu dizabilități cu probleme din sfera dentară sunt trimiși la o clinică din Cluj-Napoca, potrivit directorului DGASpC Bistrița-Năsăud, Crina Andreica.

În plus, dr. Elena Butiulcă a apreciat că ar fi absolut necesară înființarea unor cabinete cel puțin la nivel de comună.

Totodată, discuții s-au purtat și pe marginea înființării unui centru de permanență unde persoanele cu afecțiuni stomatologice să poată apela atunci când programul cabinetelor este încheiat. La acest capitol, Camelia Ilișuan a venit cu precizări și le-a explicat medicilor care sunt pașii pentru ca un astfel de centru să poată fi înființat, spunându-le că de obicei procesul este unul greoi, pentru că sunt puțini medicii care vor să facă gărzi în astfel de centre. În cazul centrului de permanență la care lucrează medicii de familie, procesul de înființare a durat 4 ani.

Toate aceste probleme au fost ridicate în cadrul dezbaterii, făcându-se câteva propuneri pentru soluționarea lor, acesta urmând să ajungă la instituțiile abilitate să ia măsuri. Promisiuni în unele cazuri au existat și din partea vicepreședintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, acesta solictând medicilor să înainteze documente către CJ pentru a putea lua măsuri.

Dezbaterea pe teme de medicină dentară a fost organizată la inițiativa dr. Ana Gabriela Seni de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.