Substanţe periculoase indisponibilizate de poliţiştii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase

 -  -  9633 

Mai mulți agenți economici din diferite localități din județul Bistrița-Năsăud au fost controlați de poliţişti ai Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi ai Serviciului de Acţiuni Speciale. Oamenii legii au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite la regimurile substanţelor periculoase, materiilor explozive, armelor şi muniţiilor şi domeniul vamal.

În urma controalelor au fost constatate 19 infracţiuni. ”Din totalul acestora, 10 sunt pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia mediului, 5 la regimul deşeurilor şi 4 pentru nerespectarea regimurile substanţelor periculoase, materiilor explozive şi armelor. De asemenea, au fost descoperite şi indisponibilizate 1.352 kg şi 150 litri substanţe periculoase/deşeuri, o armă neletală din categoria celor supuse regimului autorizării, precum şi 10 articole pirotehnice din categoria F2. Tot cu ocazia controalelor efectuate, au fost constatate şi aplicate 3 sancţiuni contravenţionale conform Ordonanţei Guvernului nr. 4/1995, privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură. Poliţiştii continuă cercetările în cadrul dosarelor penale constituite, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa”, arată Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Spre exemplu, în localitatea Viile Tecii, în urma controalelor desfăşurate, poliţiştii au descoperit mai multe plicuri cu produse de protecţie a plantelor care aveau termenul de valabilitate expirat, devenind astfel deşeuri periculoase care trebuie eliminate. Acestea erau păstrate sub tejgheaua de servire, deşi agentul economic nu este autorizat să efectueze operaţiuni cu acest gen de produse. Cu aceeaşi ocazie au fost identificate și 10 bucăţi de articole pirotehnice din categoria F2 deţinute fără drept, în condiţiile în care societatea nu este autorizată să efectueze operaţiuni cu materii explozive.

Bunurile deţinute contrar prevederilor legale au fost ridicate, iar poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea de infracţiuni la protecţia mediului, la regimul deşeurilor şi la regimul materiilor explozive.

Tot cu ocazia controalelor, poliţiştii au descoperit pe raza comunei Teaca, într-o hală nesupravegheată şi care a aparţinut unei ferme zootehnice 4 butoaie cu produse de protecţia plantelor care au devenit deşeuri periculoase şi care nu au fost eliminate. Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru infracţiuni la protecţia mediului şi la regimul deşeurilor.

În cadrul acţiunilor desfăşurate de poliţiştii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Serviciul de Acţiuni Speciale, a fost identificat un bărbat de 59 de ani, care deţinea, fără să fie autorizat în acest sens, o puşcă cu aer comprimat din categoria armelor neletale, supuse regimului autorizării. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că acesta ar fi procurat arma din Spania şi ar fi introdus-o ilegal pe teritoriul României. S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

Începând cu data de 1 aprilie şi până în prezent, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au intensificat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite la regimurile substanţelor periculoase, materiilor explozive, armelor şi muniţiilor şi vamal.

Până la această dată, au fost verificaţi 31 de agenţi economici din Bistriţa-Năsăud, fiind constatate 24 de infracţiuni, dintre care 2 infracţiuni de trafic cu produse sau substanţe toxice, 12 conform OUG 195/2005, 6 conform Legii 211/2011 şi 4 la alte acte normative. De asemenea, ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 de lei.

9 bookmark
0 notes
358 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.